3-5 Yaş Arasında Öğrenme çoğu zaman uygulamalı etkileşimle ve tabiki soru sorularak olur.
Daha detaylı inceleyelim. Yazan Michelle Anthony, Doktor..
Table of Contents
3-5 Yaş Arasında Öğrenme – Okul Öncesi
Okul öncesi çocuklar öğrenmeye hazır ve istekliler! Yeni deneyimlere hayrandırlar ve anlatımsal çizimler, harfler, kelimeler ve numaralar gibi soyut ve somut nesneleri ifade edebilmek için semboller kullanmayı öğrenmeye heveslidirler. Sözdizimsel ve pragmatik olarak, en çok “neden” veya “nasıl” sorularını sormayı öğrendiler. Bunun sonucu olarak, sözcükleri ve “çünkü” ve “böyle” gibi sözcüklerin arkasındaki kavramları öğreniyorlar. Örneğin; Bisikletim neden hareket ediyor? Çünkü pedalları çeviriyorum.
Çocuklar 3 yaşlarına geldiklerinde, kategorizasyonu (yaşayan, yaşamayan nesneleri, renklere göre ayırmayı vs.) ve sebep sonuç ilişkilerini (koştuğumda kalbim daha hızlı atar.) anlamaya başlarlar. Çocuğunuzun neden-sonuç kavramını güçlendirmek için, internet üzerinde “Döndür ve Yuvarla” veya “Flabby Physics” i deneyin.
Okul öncesi dönemde çocuklar ezbere sayı sayabilir, basit toplama (Elimdekilere 1 tane daha eklersem, 4 tane olacaklar.) yapabilir, olayları sıralayabilir ve saati ve yarımşar saatleri söyleyebilir. Bir nesneyi ayrı bir numaraya eşleme becerisi olan bire bir karşılaştırmayı öğrenirler, yani grup içinde parmaklarıyla ezbere saymak yerine nesneleri saydıkça onlara dokunurlar. Altı yaşına gelindiklerinde, nesneleri birden fazla ölçüte (örneğin, boyu ve şekil) göre sıralamayı öğrenirler. Çocuğunuzun aynı nesneleri farklı özelliklere göre sınıflandırmasına yarayacak eğlenceli bir sıralama oyunu için, bu Uzaylı Yarışması oyununu deneyin. Çocuğunuzun dikkatini, farklı uzaylıları kategorilere ayırmak için kullanılan ölçütlere bağlı olarak “kazandıklarına” çekin.
3-5 Yaş Arasında Öğrenme – Oynamak
Okul öncesi dönem bittiğinde, istedikleri şekilleri çizmeyi öğrenirler. Örneğin, 5 yaşındaki çoğu çocuk kafası, vücudu, kolları, bacakları, saçları ve yüz hatları olan bir insan çizebilir. Belirli renkleri sayabilir ve eşyaları boyut ve ağırlıklarına göre sınırlamakla kalmayıp onlarla desenler oluşturup kıyaslayabilirler. Eşleştirme becerileri ve temel simetri anlayışı da bu dönemde oluşmaya başlar. Büyülü bir simetri deneyimi için, Charlie ve Lola’nın Kelebek Galerisi’ne göz atın.
3-5 Yaş Arasında Öğrenme – Uygulama
Bu yaştaki çocuklar için en iyi öğrenme yolu, bilgisini uygulamaya konması istenmeden önce nesnelerin özelliklerini uygulamalı olarak keşfetmesinin istendiği yoldur. Örnekle açıklamak gerekirse, yerdeki su dolu kovadan dışarıya suyu nasıl aktaracağını çözmesini beklemeden önce tüpler, borular ve suyla oynamasına izin vermeliyiz. Bu yaşta öğrenmek ezberlemekle değil, keşfedip açığa çıkarmakla olur. Bu süreç Piaget tarzı veya Vygotsky tarzı olabilir. Paiget, bağımsız keşfi savunurken, Vygotsky işbirlikçi öğrenme faaliyetlerinde daha bilgili kişilerle sosyal etkileşimler yoluyla keşfi savunmuştur. Çocuklar bu yaşta bilgiye açtırlar ve süreç zor ilerlerse sinirlenebilirler. Ulaşılabilir makul hedefler belirleyerek ve sadece destek sağlamakla kalmayıp farklı sorunlarına geri dönme fırsatı vererek çocuğunuzu başarıya ulaştırın.
Anaokulu öğrencileri temalara bayılır, dinazorlar, itfaiye arabaları ve periler gibi sevdikleri konuları kullanarak çocukların zorlukların üstesinden gelmesini sağlamak sık kullanılan bir yoldur. Bulmacalar, oyunlar, deneyler, hikayeler, aksiyon, açık uçlu oyuncaklar ve taklit içeren her şeyi düşünün. Hayal gücü, yaratıcılık, dil gelişimi, sosyal gelişme, entelektüel gelişim ve akademik öğrenim, bu yaştan itibaren birbirleriyle ilişki içinde gelişirler.
Çocuklar, bu zaman zarfında doğaları gereği benmerkezcidirler, yani kendilerini başkasının yerine koyup düşünemezler. Kelimenin tam manasıyla, ne düşünüyorlarsa herkesin o şekilde düşündüğüne inanırlar. 7-8 yaş arası somut işlemlere başlayana kadar benmerkezci olmaya devam ederler.
Ana okuluna giden çocuklar da bağımsız olarak kavramayı öğrenememişlerdir ve çoğu zaman sonuca varma ve genelleme yapmaları için yönlendirilmeleri gerekir. Örneğin, 3 artı 5’in 8 olduğunu rast gele keşfedebilirler ama her zaman 3’e 5 eklediklerinde 8 elde edeceklerini tam olarak anlayamazlar. Yalnızca rehberlik, deneme yanılma ve gelişmeyle çocuklar bu mantığı tek başlarına oturtabilir. Bununla birlikte, aktif manipülasyon, gözlemler, olaylara ve deneylere aktif katılım çocuklara kabul edecekleri veya çürütecekleri teoriler yaratma fırsatı sunar. Mesela, sarı ve mavi boyaları karıştırınca ne olacağını merak edip yeşili buldukları zaman sevineceklerdir. Bu keşiflerini birkaç farklı durumda tekrar test edip, bir süreliğine her seferinde şaşkına dönecekler. Fakat gittikçe bu bilgiyi birçok yerde kullanmaya başlarlar. Buraya tıklayarak bu düşünce ve öğrenme seviyesini teşvik edecek eğlenceli yolları öğrenebilirsiniz.