5 yaş çocuğu eğlenceli, eğlenceli, hevesli, yaratıcı ve öğrenmeye istekli olabilir.
Anaokulu çağındaki çocuklar çok eğlencelidir. Çoğunun hayal gücü gelişmiştir, meraklıdırlar, sözlü dilin ustalarıdır, ve verilen göreve sadık kalıp ellerinden geleni yaparlar. Şehrin merkezinden uzakta bir anaokulu ziyaretimde aşağıdaki konuşmalara tanıklık ettim.
Kız: Bu doğru değil. Neden bir şeyler uydurup duruyorsun?
Oğlan: 1 Nisan şakası.
Kız: 1 Nisan iki gün önceydi. Şimdi bitti.
Oğlan: Benim için bir ay sürüyor çünkü aptallık benim uzmanlık alanım!
Kız bu hikayede gerçekçiliğin güçlendirici rolünü oynarken, saniyeler sonra bir prensese dönüşmüştü. Sonrasında gözlerini devirme sırası sınıf arkadaşındaydı. 4-5 yaş arasındaki çocukların sergilediği coşku ve zengin hayal dünyaları, birçok gözlemci tarafından “harika yıllar” olarak adlandırılmıştır.
5 Yaş Çocuğu ‘nun diğer özellikleri de şunlardır:
-5 yaş çocuğu : Özellikle keşfederek öğrenmek için yeterli altyapıları vardır. Ezber yapma ve ezberden okumak ilgilerini çekmez.
-5 yaş çocuğu : Öğretmenlerinin beklentilerini karşılamaya çalışırlar.
-5 yaş çocuğu : Yönergeleri takip edebilirler, ne zaman susup ne zaman konuşacaklarını bilirler.
-5 yaş çocuğu : Paylaşmayı bilirler, ancak çoğu zaman “büyük parça”yı kendilerine almaya çalışırlar.
-5 yaş çocuğu : Kendileri hakkında iyi hissederler, hatta zaman zaman resim dersinde, oyun parkında ve havuzda yaptıkları başarılı işlerle övünebilirler.
-5 yaş çocuğu : Hem başkalarıyla hem de tek başlarına hayali oyunlar oynayabilirler.
-5 yaş çocuğu : Arkadaşlarına değer verirler, okulun ilk haftalarından sonra okul içinde oyun oynarken veya yalnız başlarınayken rahat hissederler.
-5 yaş çocuğu : Hala ailelerine, özellikle de onlarla en çok ilgilenen kişiye yakındırlar.
– Açıkça cinsiyet kimliği sergilerler ve genellikle kendi cinsiyetlerinden arkadaşlarıyla oynamayı tercih ederler.
– Ana okulu çocukları bu dönemde doğru ve yanlış algılarını oturtmaya çalışırlar, ve aslında oldukça katı adalet duyguları vardır. Başkaları kadar kendilerine de katı davranabilirler.
– Korkularını daha az gösterirler, ancak fiziksel zarar konusunda endişelidirler. Bu, ana sınıflarında yara bantlarının popülerliğini açıklıyor. Küçük bir sıyrık veya çiziğin tüm kanlarını kaybetmelerine yol açacağı korkusu anaokullarında duyulmayan bir şey değildir.
-Ayakkabılarını bağlamak, ritim tutmak, topu fırlatıp yakalamak, zıplayıp atlamak ve 3 tekerlekli bisiklet sürmek gibi yeni motor becerileri öğrenirler. Hatta bazıları 3. tekerleklerini erkenden çıkarmaya başlar. Herhangi bir gelişim gecikmesi 7 yaşından sonra kaybolur.
Bu normal gelişme özelliklerini aklımızda tutmak faydalı olur, böylece bu olgun, konuşkan, işbirlikçi ve kendilerine güvenen çocukların tutarsız ve mantığa yatmayan davranışlarına fazla tepki gösterip onları üzmeyiz. Çocukların zengin hayal dünyaları karşısında anaokullarının çok yetersiz kaldığını da unutmayın. Ve bazıları inanılmaz bir şekilde empati kurabilirken, sizin çocuğunuzun bunu becerememesine de şaşırmayın. Bu kapasitede 5 ila 7 yaş aralığında müthiş bir gelişim gerçekleşir. Hiçbir çocuk gelişim basamaklarında aynı seviyede değildir.