Table of Contents
Alan Adı Yatırımı , Alan Adı Piyasası ve Yeni Başlayacaklara Tavsiyeler
Alan adı piyasası içinde her gün bir çok platformda binlerce domain’e bakıyorum. Bazen kendimi kaptırdığımda saniyede 10-20 domaini okuyabiliyorum. 1 saatlik bir çalışmada 20 bin domaine bakabilirim. Tabii sadece bakmakla olmuyor arasıra gözüme birşeyler çarptığında durup incelediğim için genelde saatte 5 bin civarı domain inceleyebiliyorum. Tabi bu size 1 saatlik çalışma gibi gelse de öyle değil. 5.000 domaini incelemek kafayı oldukça yoruyor. Alan Adı yatırımı yapmak o kadar da kolay değil.
Not : Bu alan adı yatırımı yazısı 2012 yılında yazılmıştır.
Bu yoruculuk nedeniyle genel büyük aramalarım için 3 gün ara veririm. 3 günde bir arama yaparım ve bu yaklaşık 5-6 saat sürer. Bu süreçte 30 bin domaini incelerim. İşimi düzenli yaparım. Takvimim vardır hangi gün genel arama yapacağım diye. Genel arama günü dışında da ufak tefek aramalar yapıyorum.
Bu 6 saatlik çalışma sonucunda yaklaşık 30 bin domaini inceleyip kendime alınacak hedef listesi oluşturuyorum. Sonrada hedeflerimi almaya çalışıyorum. Bunu dışardan dostlarıma anlattığımda ne kadar kolay iş diyorlar evet gerçekten kolay mı dersiniz ? O zaman alın bi drop domain listesi 6 saat boyunca bakın. Sonuçta kaç domaine baktığınızı , kaç tane domain bulduğunuzu , işin sonucunda ki baş ağrısını düşünün. Bunu denemek isteyen 1-2 arkadaşım , çok değil 1 saat sonra bu ne biçim iş deyip işi bıraktı.
Geçen gün yine genel arama günümde yerimden kalktığımda mutfağın yolunu bulamadım. Hol de bi 20-30 saniye durdum. Ben neden kalktım ne yapıyorum nereye gidiyorum hangi yıldayız günlerden ne ? Düşünme yetim bi 20 saniye kayboldu. Bu nedenle her gün arama yapamıyorum ama sanırım yaşlanıyorum 3 günde 1 aramayıda azaltmam lazım.
İlk Günlerimde Alan Adı Yatırımı ve Alan Adı Piyasası
Tabi bu bir anda olmadı ilk zamanlar 100 domaine bakmam belki 1 saat alıyordu ama her yıl her gün işimde hızlandım daha çok domaini görebiliyorum artık. Yani bu işi yapacaksanız öyle 1 günde 1 ayda başarı beklemeyin , ben ilk yıl backorder ile $69 a aldığım domainlerin %90 ını ertesi yıl düşürdüm. İşin ilginci benim düşürdüklerimide bir başkası backorder ile aldı. Sanırım oda 1 sene sonra düşürdü. Böylede bir döngü var.
2. yıl anca para kazanacak domainleri ayırt etmeye başladım. Tabi para kazanacak domain zamana ve mekana göre değişir bir çok kişinin 5 kuruş vermeyeceği bir domainin bir başkası için çok değerli olabileceğini anlamak lazım. Bu nedenle bulunduğum pazarlara yönelik domain aramaya başladım. En hızlı pazar pagerank pazarıydı ve bende pagerank lı domainler alıp sattım. Bu konuda oldukça iyiyim ve aslında domain işinde en güzel para kazandığım ( belki de tek) yol bu.
Son 1 yıldır güncelleme olmaması nedeniyle ( 1 tane oldu ama saçma bişeydi sayılmaz) pek bir satışım yok ama 2009 yılında en az 1000 tane pagerank lı (3-4-5-6-7) domain satmışımdır, 1000 tane fazla gelmesin 6-7 müşteriye satılmıştır hepsi, bi seferde 100 tane birden sattığım oluyor. Kiminden zarar ettim, kiminden kar ama genel olarak tüm masraflarımı ve diğer domainlere yaptığım yatırımı karşılayan bir pazar benim için.
Sizin içinse öyle bir pazar olmayabilir çünkü elinizde alıcı yoktur, benim en fazla $700 vereceğim pr6 yı alırken domaini satacağım kişi $1200 e kadar vereceğim deyince benimde alım gücüm yükseliyor ve $1100 e kadar artırabiliyorum. Eğer o alıcı olmasa ben en fazla $700 verecektim ve alamayacaktım.
Jenerik Domainler ve Alan Adı Piyasası
Bir başka pazar jenerik domainlerdi ancak bunlarda pageranklı domainler gibi kar edemedim nedenine gelince burda ciddi bir sorunum var ama çözemedim daha. Bir pr5 domaini $100 a alıp $120 e satarken bunu kar ettim sayarken 2007 yılında $74 a aldığım peynir.net e $4000 istiyorum. Jenerik domainleri $74 a alıp ertesi gün $100 a satıp $24 kar etmeyi nedense kar saymıyorum. Hatta $276 ‘ a aldığım Veteriner.net i $1550 (masraflar çıktıktan sonra $1400 kaldı bana) ‘e sattığıma halen pişmanım.
İşte bu nedenle jenerik domainlerde bir para kazanamama sıkıntısı oluşuyor ve giderek bu domainlerde bir kolleksiyoncuya dönüşüyorum ki hiç hedefim olmayan bir şey bu. $200 ortalama ile bu tarz 100 domain almış olsam boşta yatan bir $20.000 var.
Kısa Domainler ve Alan Adı Piyasası
Jenerik ve pagerank domainler dışında bir diğer hastalığım benim deyimimle matematiksel kısa domainler. 3-4 harf , 3 karakter ne varsa inceliyorum. Neyse ki son 1 yıldır almayı durdurdum, sadece inceliyorum. Çünkü almanın sonu yok. 2008 lerde bi ara elimde 1500 tane LLLL.com vardı ( 4 harf .com) . Sonra bir hesapladım yıllık yenileme parası olarak cebimden sadece 12 bin dolarcık çıkacak hemen bu sevdadan vazgeçtim. Vazgeçtim derken 100 taneye falan indirdim.
Bu kısa domainlerin konusuna çok hakim olsamda , satış yönünde bir market bulamadım. Yani değerinden çok daha ucuza alabiliyorum ama değerinde satabileceğim bir market henüz ya yok yada ben bulamadım.
2008 lerde bir çok domainde kapıştığımız rus bir yatırımcıyı incelediğimde bu konunun satışında çok zayıf olduğuma kanaat getirdim. Adamla aynı domainlere talip oluyoruz kiminde o beni, kiminde ben onu geçiyordum ve diyelim ki ikimizde 1000 er tane domain alıyorduk o ay, toplam yatırım diyelim 25 er bin dolar, adam o ay kesinlikle 4-5 tane domaini $1000-$2000 dolar aralığında satıyorken ben o bir domaine $1000 veren alıcıları bulamıyordum.
Bu nedenle bu pazarda artık iyi bir izleyiciyim ve belki de biraz kolleksiyoncuyum. Satıcı değilim maalesef müşteri bile bulamıyorum.
Şimdilerde giriş yaptığım ve para kazandığım 2 yeni pazar daha var onlar hakkında çok fazla bilgi ve tecrübem yok zamanla olursa onlarıda buraya yazarım.
Sonuç olarak eğer ki domain işinden para kazanmak istiyorsanız sizlere tavsiyem öncelikle domainleri satacağınız pazarı bulun. Sonra o pazara uygun domainleri bulun.
Alan Adı Yatırımı Örnek
Örnek vermem gerekirse Türkiye de ki tüm oto galerileri tanıyın. Siteleri varmı diye sorun. Sitesi olanların nasıl domain aldığına bakın sonra onların arayıp bulamayacağı onlar için çok değerli ancak oto galeri sektörüne hakim olmayan kişilerin değerini bilmediği (mesela ben) domainleri ucuza alın.
Ya da pagerank domain mi satacaksınız. Biraz da ingilizceniz var diyelim google da seo yaptığını iddaa eden tüm siteleri bulun daha domain almadan mail atın pr5: $200 e satarım diye. Nasıl domain istediklerini öğrenin sonra o tarz domainleri yakalamaya çalışın.
Alan adı yatırımı işine girenler maalesef hep şunu düşünüyor hemen 1 tane domain alayım, yarında 10 katına satayım. Bu olmaz , ancak binde bir olur zaten o kadar şanslıysanız domain almayın milli piyango alın daha çok kazanırsınız.
Birçok ilginç şeylede karşılaşıyorum, adam benim pr5 sattığımı görüyor bana pr5 satmaya çalışıyor , yada jenerik domain satıyorum diye bana jenerik satmaya çalışıyor. Bazen meraktan fiyat istiyorum , benim $100 e alıp $120 e satabileceğim bir pr5′i bana $200 e satmaya çalışıyor , sence ben bu piyasaya bu kadar hakimken, sen bana en pahalı fiyattan satabilir misin? Güzel bi atasözü var tereciye tere satılmaz, ben sizin müşteriniz değilim siz gidin müşteriyi bulun. Beni bulmak kolay , zor olan müşteriyi bulmak. Kolaya kaçmayın bu iş 1 günde olmaz.
Alan Adı Piyasası Yeni Başlayacaklara Tavsiyeler
- önce domain nedir iyice öğrenin
- kimlerin domaine ihtiyacı var araştırın,kimler domain para verebilir (internetten para kazanabilen sektörlere bakın)
- domainleri satacağınız pazarı araştırın, müşterileri bulun.
- sonra 30 binlik domain listelerinden korkmadan çekinmeden üşenmeden inceleyin.
- domainleri yakalayın.
- artık zaten para kazanıyorsunuzdur. yeni marketler arayın.
Düşük Bütçeyle Alan Adı Yatırımı Örneği
Alan adı yatırımı işine ilk başladığım zamanlarda yaptığım bir hata vardı. Bugün bu yazının başını bu hataya ayırmak istiyorum. Çeşitli araştırmalar sonucu farz edelim bir domain beğendim ve satın aldım, domain panelime geçer geçmez hemen satma hevesine girişirdim. Hemen yerli yabancı forumlarda satışa sunardım ya da appraisal – değerlendirme- isterdim. Bu dönemlerde bazen domaini hızlı bir şekilde sattığım olmuşsa da genelde domainin değersiz olduğunu iddia eden ve çeşitli şekilde yorumlarla kanıtlamaya çalışanlar olur.
Hatta bir seferinde dnforum da bir eleman bana bende ihaledeydim bu domaini sen $500 e aldın ama benim gözümde $100 etmez demişti forum konusunda. Aynı şahıs ise ihalede beni $500’a çıkartan yani 2. En yüksek teklifi veren kişiydi. Hem ihalede $475 teklif ediyor ama domaini alamayınca da $100 etmez diyor.
Bunun benzerlerini hatta çok daha ağırlarını birçok kez yerli ve yabancı forumlarda yaşamıştım. Domain sektöründe ki ilk 1-2 yılımın ardından bu durumu bir zevke dönüştürmüştüm. $100 verip bir domain alıyordum appraisal açıyordum , adamlar reg free yazıyordu ( ki aslı reg fee, daha neyi nasıl yorumlayacağını bilmeyen belki de hiç domain alıp satmamış birileri domainlerinizi yorumluyor ama suç onda değil sen ondan yorum istemişsin 🙂 ) bende gelen yorumlara gülüyordum bu benim için bir eğlence olmuştu nerdeyse.
Birkaç ay sonra ya da 1-2 yıl sonra o arkadaşların reg fee dedikleri domaini aldığımın 3-4 katına satarak tekrar o eski açtığım konuya ve yorumlara bakarak tekrar gülüyordum. Yanlış anlamayın şahıslarla hiç dalga geçmedim hatta appraisal konusunu açtıktan sonra genelde cevap bile yazmadım sadece yorumları okuyup güldüm.
Gerçi çok az da olsa reg fee diyenlerin haklı çıktığı durumlarda olmuştu o durumlarda da domaini düşürürken kendime gülüyordum. Bir önceki sene buydomains’in düşürdüğü domaini backorderla ben alıyordum, ben 1 yıl uğraşıp satamayıp düşürüyordum sonra bir bakmışım bir başkası backorder etmiş. 1 sene sonrada o düşürüyordu. Bazen ben satıyordum alan adam düşürüyordu ben tekrar alıp satıyordum. Böyle kısır döngülerimizde olmuştur.
Konunun Özü Alan Adı Yatırımı
Buraya kadar okuyupta bu adam ne saçmalıyor; konunun alan adı yatırımı ile ilgisi ne; diyenler için artık konunun özüne gelelim. Eğer aldığınız domain , domain değeri dışında bir değere sahip değilse ( yani trafiği olabilir, pagerankı olabilir, alexa değeri olabilir) bu yatırım uzun süreli bir yatırımdır. Domaini aldığınızın ertesi günü satarsanız kesinlikle zarar edersiniz en azından kardan zarar edersiniz.
Evet işte yaptığımız hata burada , domain alırken uzun vadeli olduğunu unutuyoruz. $100 verip backorder ettiğimiz domainin 2 yıl elimizde kalıp 2 yıl sonunda en azından $200 ve üstüne bir rakama satılacağını düşünerek yatırım yapmalıyız. Hala hata nerde anlayamadıysanız daha somut örnek vereyim en iyisi 2011 yılının nisan ayı ile ekim ayı sonuna kadar olan 7 aylık süreçte cebimde domain yatırımına ayrılmış 1$ bile olmamasına rağmen kredi kartlarımın sağladığı kredibilite sayesinde $25.000 değerinde domain aldım.
Satın aldığım domainlerden $5000 yatırdığım domainleri bu 7 aylık süreçte $15.000 a sattım. Bu durumu analiz edersek iyimser yaklaşımla $10.000 kar ettik diyebiliriz ama gelin görün ki cebinizde yatırım yapacak para olmayınca işin sonucu öyle olmuyor. Kredi kartı borçlarını çeviremeyecek duruma gelen bir zarar oluştu. $25.000 borçlandık. $15.000 girdi elde ettik. Sonuç olarak $10.000 borçlandık ve bunun karşılığında elimizde satın aldığımız $20.000’lık domain var.
Ancak domainlerin kısa sürede satılabileceklerini sattık ve kalan domainler maalesef uzun süreçte satılacak ancak bizim kafadan $10.000 borcumuz oluştu bu uzun sürece nasıl dayanacağız?
Bütçe ve Alan Adı Yatırımı
Maalesef şahsi açımdan başka yerlere ayırdığım özkaynaklarımı bu borçlara ayırdım borcun büyük bir kısmını da ertelettim taksitlendirdim. Bütçemi aşmış olmanın zorluğu ile kazanmam gerekenden az kazandım. Maalesef benim gibi sermaye sorunu çeken insanların sorunu bu. Önümüzden kocaman bir nehir akıyor, bu nehire kapılırsak bu nehir bizi yutar. Nehirden ufak ufak balıklarla yetiniyoruz biraz bütçeyi aşınca boğulma tehlikesi geçiriyoruz ama koskoca nehiri o nimetleri kazanılacak paraları görünce insan risk almadan da duramıyor ama maalesef azla yetinmemiz gerekiyor.
Bütçe hesabını en baştan yapmazsanız sonra zorlanabiliyorsunuz. Benim zorlanmam da son 3-4 aydır hiçbir domain ihalesine girememek oldu.
Sonuç olarak domain almanın uzun soluklu bir yatırım olduğunu unutmayın. Domaini aldıktan sonra kesinlikle o paraya ihtiyacınız olmamalı. Benim gibi borçla domain almayın.
Alan Adı Yatırımı Satış Örneği
Bana bu yazıyı gecenin bu saatinde yazdırmaya sebep ne oldu derseniz , geçen sene o nisan aylarında bir domaini bir çok uzantısı dolu diye almıştım. .com, .org , .us , .mobi uzantıları dolu 19 harf .net bir domaini $20’a almıştım. Alır almaz yine zevk için yerli yabancı forumlarda appraisal istemiştim, yine reg fee yorumlarıyla karşılaşıp gülmüştüm. Sonrasında domainin diğer uzantılarına mail atıp domaini $250’a satabileceğimi bildirmiştim.
Bu reg fee diyenlere hemen 2-3 gün içinde satış yapıp gülmek istemiştim ama bu sefer galiba onlar haklı çıkmıştı gönderdiğim maillerden geri dönüş olmamıştı.
Domaini alalı 8-9 ay olmasına rağmen düne kadar bir teklif gelmemişti. Biri $20 verse hemen verecek haldeyim çünkü en azından zarar etmemiş olacağım ama $20 veren bile yok 🙂 Bu nedenle bugün yenileme süresi dolsa domaini düşürürdüm. Cidden düşürürdüm. $20 zarar, yenileme parası ile $28 zarardan iyidir 🙂
Önceki akşam bir mail ile domaine teklif geldi. Zamanında $250 istemiştim isteyen çıkmamıştı. Sonuçta 19 harf .net bir domain çok para istemekte olmaz. Ama bir şansımızı deneyelim ancak müşteriyi de kaçırmayalım dedik $400 dedim(biraz pazarlık yapsa hemen $250’e inerdim.) . Elim $300 ile $500 arasında gitti geldi en son $400 yazmışım. Maalesef karşı taraf $400ü hemen kabul etti ve satış işlemini hemen başlattık. Yine aynı soru oluştu kafada neden $1000 yazmadım ama cevap çok basitti , para yok 🙂
Eğer Eğer dedirten Alan Adı Yatırımı
Eğer yatırım yapacak paranız varsa ve uzun süre bekleyebiliyorsanız biraz daha risk alıp daha yüksek fiyat isteyebilir ve daha büyük kar edebilirdiniz. Yada bu müşteriyi kaçırır domaini bir iki yıl daha yeniler yeni müşteri beklerdiniz.
Eğer benim gibi acil paraya ihtiyacınız varsa maalesef $400 dersiniz ve hemen kabul edersiniz. Alan adı yatırımı hızlı bir zenginleşme yatırımı değildir, bir hisse senedi alımı yaparken ki gibi sağlam analiz yapıp bütçenize göre yatırımı yapıp oltanıza yemi takıp nehire atıp bekleyeceksiniz. Şansınıza bazen kefal gelir bazen hamsi bazen de balina ama girişte bütçeniz yoksa dikkat edin nehir sizi boğabilir.
Birçok mail alıyorum mali durumum kötü bana birkaç şey öğret bende birkaç kuruş kazanayım diye, arkadaşlar sanırım bu yazı ile açıklayıcı olmuşumdur mali durumunuz kötüyse domain yatırımcısı olmak cidden size uygun bir iş değil ve nerdeyse kendi bütçe hesabıma göre , bu kadar bilgi birikimime , tecrübeme rağmen bütçem yetmediği için benim için bile oldukça tehlikeli bir sektör nerdeyse beni de kapıyordu nehir.
4harf.com LLLL Alan Adı Yatırımı Geçmişi ve Geleceği
2008 krizinin halen piyasalarda devam etmesi nedeniyle domain kar marjları çok düştü. Piyasa farklı açılara yöneldi. Bu nedenle bende sadece domain satışı ile geçinemez hale geldim nerdeyse bende yeni şeylerin peşindeyim. Özellikle de 4harf.com LLLL domainler de ciddi bir fiyat dalgalanması yaşanıyor.
Not: Bu Alan adı yatırımı yazısı 2012 yılında yazılmıştır. Rasim.
Gelelim domain konusuna tekrar gerçekten sağlam domaininiz varsa her zaman iş yapıyor bunda şüphe yok.
Örnek vermek gerekirse Boğaz’da yalınız varsa bu bugünde iyi para eder , 100 yıl sonrada iyi para eder, 100 yıl önce iyi para ettiği gibi.
Eğer domaininiz boğazda yalı gibi değilse , hadi yalıyı geçtim boğaz manzaralı değilse maalesef bu kriz döneminde gerçek değerini bulmuyor.
Tabi burda boğaz manzaralı olmayanlar için kısa bir hesap yapmak gerekiyor, eğer yatırım amaçlı bir domain alıyorsanız mesela örnek verelim orta kalitede bir LLLL.com almak istediniz ve $50′aldıysanız, yıllık yenileme ücretinide $8 varsayalım, kısa dönemde kar etmek gerçekten zor çünkü krizden ne zaman çıkacağımız belli değil. Seneye satmak istediğinizde $25 a satmak zorunda kalabilirsiniz.
2008 yılında topladığım bir çok domainden maalesef bu şekilde zarar ettim.
4 harfide kaliteli olan bir 4harf.com
2008 yılı başında ortalama $600 ederken
2008 yılı sonlarına doğru $250 e düştü.
Bende krizin yakın zamanda biteceğini düşünerek $250 dan bir çok domain topladım. Domainlerden anlarım burda kendimi övmeyeceğim ancak ekonomiden anlamıyan biri olarak büyük bir ekonomi hatası ile kısa sürede krizden çıkacağımızı düşünerek bütçemi zorlayacak seviyede ki yatırımımın gelin sonrasına bakalım
2010 yılı başında bu kaliteli 4harf.com fiyatları ortalama $150 e düştü. Bir kısmını elden çıkarmak zorunda kaldım.
2011 yılı başında bu kaliteli 4harf.com fiyatları ortalama $100 a düştü. Kalanlarıda elden çıkarmak zorunda kaldım.
2012 yılı başına yaklaşıyoruz ve başında bu kaliteli 4harf.com fiyatları ortalama $80 e kadar düştü. $80 önemli bir rakam daha aşağısına düşmemesinin nedeni de aslında backorder ücretlerinin $69 olması. Yani bazı kaliteli 4harf.com lar sadece backorder ücretine satılıyor.
Şimdi tekrar bir ekonomi tahmini yapmak gerekiyor. Bu kriz elbet düzelecek ancak ne zaman. Şu an ortalama $80 dan topladığımızı düşünelim tekrardan ve nakit sıkıntımız olmadığını 5 yıl yenileyip bekleyebileceğimizi düşünelim.
2017 yılı başında size $130 a mal olacak bu kaliteli 4harf.com lar sizce kaç para edecek ?
Bunun cevabını verebilmek için ekonomik durumu bilmek lazım. Eğer piyasalar düzelirse bence 2017 başında bu domainler ortalama $1000 eder. Ekonomi yuvarlanmaya devam ederse aldığınız fiyat eder ve 5 sene boyunca boşuna yenilemiş olursunuz. Ekonomi daha kötüye giderse ki gidebilir , o zaman $80 alıp 5 yıl uzattığınız domainleri boşa düşürmek zorunda bile kalabilirsiniz.
Ekonomiyi tahmin edebiliyorsanız yatırım olarak 4harf.com domain alabilirsiniz
4harf.com Nedir :
4harf.com 4 karakterden oluşan ve tüm karakterleri harf olan bir kısa domain türüdür.
Hemen ve Hızlı Para Kazanmak için Alan Adı Sat
Geçimimi sağlamak için yani aslında para kazanmak için yaptığım en önemli iş ” alan adı sat ” olarak tanımlanabilir. Alan adı satıp para kazanabilmek için bundan yaklaşık bir yıl kadar önce bir domain almıştım –> laptopmarket.net .
Hadi dürüst olalım aldığım fiyatıda yazayım $20. Kimsenin gözüne çarpmamıştı nedense bu domain. Benim görüşüme, hissime göre ise çok değerliydi. Laptop ve market kelimeleri artık dünyada ki her dilde anlaşılır kelimeler. Bu domaini alan adam Türkiye de proje yapabileceği gibi sallıyorum Kosta Rika da yada Madagascarda da bu isimle iş yapabilir. Şahsen Laptop satan bir e-ticaret sitesi kuracak olsam kullanabilirim bu domaini belki de ilerde kullanırım
Hemen şimdi ne laptopu laptop mu kaldı artık herkes notebook diyor diyenler olabilir hatta ipad ve diğer tabletlerden bahsedenler de olabilir ama bu laptop kelimesinin ölü olduğu anlamına gelmez. Laptop kelimesi halen google ve iş ortaklarında yeterli miktarda aratılmakta. Arama hacmi yüksek olan bir kelimenin sonuna market kelimesi eklendiğinde biraz değer kaybı olacak tabii ki ancak laptopmarket kelime öbeği bence halen değerli olmalı. Domainin .com olmaması da büyük bir dezavantaj ancak sonuçta $20’a satın alıyoruz. Laptopmarket.com u $20’a satın alamayız.
Laptopmarket.com 2005 yılında kayıt edilmiş ve alan kişi backorder ile mi almış yoksa elle mi kaydetmiş bilmiyorum.
Gelelim bu domainle ilgili alan adı sat işlemi hikayemize, aldıktan kısa bir süre sonra bir alternatif alıcı çalışması yaptım ve yaklaşık 50 kurumsal firmaya domaini satış amaçlı mail attım. İstediğim rakamsa sadece $250 dı. Bu işi kurumsal yapan bir firma için bu kalitede bir domaine $250 vermek çok da fazla olmasa gerek dedim. Hatta mailleri gönderdikten sonra domainin hemen satılacağını satışın 1 gün bile sürmeyeceğini düşünmüştüm.
Ancak gelin görün ki bu kurumsal firmaların hiçbirinden geri dönüş olmadı. Aradan 1 yıla yakın zaman geçmesine rağmen halen ne bir sedo teklifi ne de bir teklif emaili aldım. Hatta bu domaini domain listemde unutmuştum bile.
Geçen gün godaddy sağolsun bilgilendirmiş beni elinizde ki .net domainin .com u ihalede diye. Evet benim çok çok değerli gördüğüm laptopmarket.net’ in .com u laptopmarket.com ihaledeydi. Ancak ne yazık ki bazı özel nedenlerden dolayı açık artırmanın olduğu günlerde kredi kartı limitim oldukça kötü bir durumdaydı ve bence binlerce dolar edebilecek bir domain için herhangi bir mali limitim yoktu.
Yinede kendimi zorlayıp 200-300$ a kadar teklif verdim. Bana kalacağına hiçbir umudum yoktu ama neden olmasın sonuçta bir zamanlar .net ini de $20 e kapatmıştık belki .com u da 50-100 e kapatırdık
Gelelim sadede laptopmarket.com $360′a satıldı. Bu kadar düşük bir rakam olmasına şaştım kaldım. Keşke zorlasaydım dedim. Ancak 1 yıldır .net ini de satamayan bendim.
Yani bu domainin laptopmarket.com ‘un değeri kesinlikle $360 değil. En azından $2500 gibi bir rakam etmeli , etmeli diyorum ama etmiyor. Neden etmiyor ?
Burda biraz domain konusunun dışına çıkalım başka bir örnek verelim mesela sizin İstanbul da değerli bir eviniz var diyelim. Değeri size göre 200 bin lira. Ancak o anda satmanız gerekti. 1 gün içinde nakit parayı alıp satmanız gerekti. O ev kaça satılır. Tamam normalde 200 bin lira ama o an o dakika o eve o parayı veren çıkmazsa kaça satılır? Bir ev bile yani bir gayrimenkul taşınmaz bile anında satılmak istense gerçek değerini bulamaz.
Peki farzedelim o ev 120 bin liraya satıldı o dakikadan sonra o evin eş değeri tüm evlere 120 bin lira fiyat biçebilirmisiniz ? Yada eşdeğeri geçtim ev 120 bine satıldı diye evin değeri 120 bin mi oldu? Hayır tabii ki. 120 bin lira o evin havaya atılsa yere düşmeden alınacağı fiyattır. 200 bin lira gerçek değeridir. Eğer iyi bir pazarlaması yapılırsa gerçek alıcı bulunursa belkide 300 bine satılabilir o ev. Ama 300 e satılmasıda gerçek değerinin 200 olduğunu değiştirmez.
Domainler ise taşınmazlar ile kıyaslanmayacak derece hızla değer kaybeder ve kazanabilir. Dip fiyat ile tavan fiyat arasında dağlar kadar fark olabilir. Laptopmarket.com bugün benim gibi cebimde fazla parası olmayan domain yatırımcılarına $360′a satılabilir ancak yarın gerçekten o domaine proje yapacak gerçekten o domaine ihtiyacı olan ve domaini çok beğenen bir son kullanıya $5000 e satılabilinir.
Kesin Para Kazanmak için ” Alan Adı Sat ” işi için bize gerekenler :
- öncelikle orta ve uzun vadede ihtiyaç duymayacağınız sadece domainlere ayıracağınız bir sermaye
- alırken sabırlı olup en uygun fiyata almak
- satmak için acele etmeyip çeşitli son kullanıcıların gezdiği sitelerde domainleri listeleyip ağınızı kurmak
- ve ağınıza büyük bir balığın takılmasını bekleyecek kadar sabır.
Eğer bunlar sizde yoksa maalesef domain ticaretince ya küçük karlar edersiniz yada kısa sürede zarar edip çıkarsınız. Laptopmarket.net i evet $20 a aldım ertesi gün istesem domain forumlarında benim gibi yatırımcılara $50 e satabilir ve bir günde sermaye bazında küçük bir kar edebilirdim belki ama eğer bu domaini elimde tutabilirsem bir kaç yıl içinde belki $500 e satıp ciddi bir kar elde edebilirim. $20 e alıp $50 e satmak kar değildir $500 e satabiliyorsanız bu kardır.
Bazı bloglarda görüyorum Alan adı sat ve para kazan diyorlar. Çok hızlı ve çok kolaymış gibi anlatılıyor ancak işin içi hiç de öyle değil. Alan adı yatırımı ciddi bir iştir. İyi bir alan adı piyasası araştırması yapıp daha sonra alan adı yatırımı için bütçe ayırmalısınız.
Bu yazıdan memnun kalmadıysanız biraz da domain kralını takip edin.
Bütün metini keyif alarak okudum. Bu sektör içerisine yeni girdim bu yazının bana gerçekten çok büyük faydası olacağına inanıyorum teşekkür ederim.