Çocuğa Hikaye Anlatmak hem çocuklar hem de kendiniz için faydalıdır. Çocuk hikayeleri kısa olsun çocuk hikayeleri uzun olsun hem çocuğunuzla vakit geçirme açısından hem de aranızdaki bağı kuvvetlendirmek açısından oldukça kıymetlidir.
Hikâye uydurmayı öğrenmek okuryazarlığı geliştirir, hayal gücünü artırır ve aile ilişkilerini de güçlendirir. Çocuğunuzun hayal gücünü kullanarak, alışılmışın dışında düşünme yeteneğini geliştirirsiniz. Perdeleri kestiğiniz için tokat yediğiniz bir zaman hakkında ya da 2. sınıfta öğretmeninizin üzerine kusmanızla ilgili hikâyeler duymak, çocuklar olumsuz duygular hissetmeyi normal hale getirebilir. Korkuyu keşfetmelerini sağlamak özellikle klasik masalların da bir işlevidir.
Table of Contents
Çocuğa Hikaye Anlatmak – Nasıl Başlanır? Çocuk Hikayeleri Kısa
Yüksek ihtimal siz zaten düşünmeden çocuklarınıza bazı hikâyeler anlattınız. Mesela anlamadığı bir sözcüğün yerine başka bir sözcük söylediğinizde ya da henüz karşılaşmasını istemediğiniz bir durum olduğunda (silah veya ölüm gibi) çocuğunuza bir hikâye uydurmaya başlarsınız. Ve bu da öykü anlatımının özüdür, devam ettikçe yeni hikâyeler uydurmak. Hikâye anlatımı kitap okumaktan farklıdır, daha çok konuşma gibidir. Geri bildirim alıp anında düzenleme yapabilirsiniz. Başlangıç için şunları deneyin:
• Kendi hayatınızdan hikâyeler (her yaştan çocuklar için). İlla hikâyeler hazırlamak gerekmez. Çocukken oynadığınız oyunlardan veya hatta başınızı belaya soktuğunuz zamanlardan bahsedin. Aile hakkındaki hikâyeler aile bağlarını güçlendirir.
• Herkesin bildiği hikâyeler (okul öncesi çocuklar için en iyisi). Kırmızı Başlıklı Kız ya da Goldilocks gibi çok rahat olduğunuz bir hikâye ile başlayıp kendi kelimelerinizle anlatın.
• Yerinde hikâyeler. Çocuklarınıza, “Eğer bu yemek masasındaki bir nesne olacak olsaydın ne olurdun? Söyle bana.” deyin. Sonra sorular sorun. Çocuğunuz tuzluğu seçmişse, ona ne gibi yemeklere karışmak istediğini vb. sorun.
Bebekler ve küçük çocuklar için kitap okumak neden önemlidir?
Her gün hikayeler paylaşmak, konuşmak ve şarkı söylemek çocuğunuzun gelişimine birçok yönden yardımcı olur. Hikayeleri okumak ve paylaşmak şunları yapabilir:
çocuğunuzun sesleri, sözcükleri ve dili tanımasına ve erken okuryazarlık becerilerini geliştirmesine yardımcı olur
- Kitaplara ve hikayelere değer vermeyi öğrenir
- Çocuğunuzun hayal gücünü harekete geçirir ve merak uyandırır
- Çocuğunuzun beynini, odaklanma yeteneğini, konsantrasyonunu, sosyal becerilerini ve iletişim becerilerini geliştirmeye yardımcı olur
- Çocuğunuzun ‘gerçek’ ve ‘inanma’ arasındaki farkı öğrenmesine yardımcı olur
- Çocuğunuzun yeni veya korkutucu olayları ve bunlarla birlikte gelen güçlü duyguları anlamasına yardımcı olur
- Çocuğunuzun dünyayı, kendi kültürünü ve diğer kültürleri öğrenmesine yardımcı olur.
Çocuğunuzla hikayeler paylaşmak, kitaptan okumanız gerektiği anlamına gelmez. Çocuğunuzla sadece kitaplara bakıp onlar hakkında konuşarak harika bir hikaye anlatıcısı, dili ve kitapları kullanmak için iyi bir model olabilirsiniz. Çocuğunuz bir kitabı doğru tuttuğunuzu ve sayfaları yavaşça çevirerek kitapta nasıl ilerlediğinizi görerek öğrenecektir. Çocuklarla hikaye okumanın yetişkinler için de faydaları vardır. Birlikte okuyarak geçirdiğiniz özel zaman, bağ kurmayı teşvik eder ve çocuğunuzla ilişkinizi geliştirmenize yardımcı olur.
Hikaye anlatımı ve şarkılar
Çocuğunuzun dil ve okuryazarlık gelişimine yardımcı olmanın tek yolu okumak değildir. Hikâye anlatmak, şarkı söylemek ve tekerlemeleri birlikte söylemek de erken okuryazarlık becerileri için harika aktivitelerdir ve çocuğunuz muhtemelen aynı anda çok eğlenecektir. Bazen çocuğunuz bu aktivitelerden okumaktan daha çok keyif alabilir. Siz ve çocuğunuz kendi hikayelerinizi oluşturmak veya aile hikayelerini paylaşmak isteyebilirsiniz. Çocuğunuz, birlikte paylaştığınız şarkılardan, hikayelerden ve sohbetlerden kelimeler öğrenecek ve dil becerilerini geliştirecektir. Çocuk hikayeleri kısa olsun uzun olsun her durumda çocukların ilgisini çeker. Güzel çocuk hikaye kitabı alınıp kısa hikayelerden ya da uzun hikayelerden okuma yapılabilir. Anaokulunda’da yapılacak kısa çocuk hikayesi etkinlikleri, çocuğun kendini ifade etmesinde yardımcı olacaktır.
Çocuğunuzla ne zaman okumalı, şarkı söylemeli ve hikayeler anlatmalısınız?
Yatma zamanı, banyo zamanı, lazımlık zamanı, trende, otobüste, arabada, parkta, çocuk arabasında, bebek karyolasında, pratisyen hekimin bekleme odasındayken … Her zaman iyi bir zamandır bir hikaye için! Kitapları günlük rutininizin bir parçası haline getirebilirsiniz – her yerde paylaşmak ve keyfini çıkarmak için onları yanınıza alın.
Ne zaman duracağını bilmek, ilk etapta bir hikayeyi paylaşmak için zaman bulmak kadar önemli olabilir. Çocuğunuzun hikayeye tepkisine dikkat edin ve çocuğunuz bu sefer zevk almıyorsa durun. Her zaman bir kitabı, şarkıyı veya hikayeyi başka bir zaman deneyebilirsiniz. Bir kitabınız yoksa veya yerinde bir hikaye oluşturamıyorsanız endişelenmeyin. Çocuğunuzla mektupları, kelimeleri ve resimleri paylaşmanın başka birçok yolu vardır. Örneğin, şuna bakabilirsiniz: evde veya süpermarkette paketler, özellikle gıda ambalajları giyim – tişörtün üzerinde ne yazıyor? Bu hangi renk? mektuplar ve notlar – ne diyorlar? Onları kim gönderdi? Dükkanlarda veya otobüslerde ve trenlerde tabelalar veya posterler – çocuğunuzun adıyla aynı harfleri taşıyan işaretleri gösterin menüler – daha büyük çocuklar için menülere bakmak ve ne yemek istediklerini bulmak eğlenceli olabilir.
Raisingchildren.net.au sitesinden esinlenmiştir.