En Güzel Manzara Fotoğrafları ve Doğa Fotoğrafları Çekmek için Bunu Oku

En güzel manzara fotoğrafları yada doğa fotoğrafları için çekim yapmaya gittiğiniz alandaysanız ve yapacağınız çekimin kalitesinden şüphe ediyorsanız üzerinden geçmeniz gereken bir kontrol listesi bulunmaktadır. Bunlar;

Table of Contents

En Güzel Manzara Fotoğrafları için Gerekli Işık Kalitesi

Doğa fotoğrafçılığında şimdiye kadar ki en önemli element ışıktır. Göz kamaştırıcı bir bölgede, keskin öğle ışığında çekim yapmışsanız eğer elde edeceğiniz sonuç başarısız olacaktır. Aynı şekilde, berbat bir bölgede, ışığın mükemmel şekilde yansıdığı esnada yapılan çekim eşsiz güzellikte bir sonuç verebilecektir.

Açıkçası hiçbir ışığın doğal yollardan kötü olacağına inanmıyorum, sadece bilinmesi gereken bulunulan koşullardaki ışığa göre nasıl hareket edileceğidir.

Jekyll Adası, Driftwood Sahili, Georgia/ABD.

Güneşin doğuşu ve batışı genellikle fotoğrafçılar tarafından değerlendirilen altın saatlerdir. Benim favori saatim ise alacakaranlıktır (mavi saat). Anlayacağınız bu iki çeşit ışıkta karışıklık yapmak oldukça zordur.

Örneğin, parlak güneşli ve keskin ışıkların olduğu bir gün geçiriyorsanız, yapmanız gereken değişik gölgeleri resmetmektir. Ancak, beyaz gökyüzünü çevreleyen bulutların olduğu bir gün yaşıyorsanız, yakın çekimler yapabilmek için büyük bir avantaj elde etmişsiniz demektir.

EN GÜZEL MANZARA FOTOĞRAFLARI İÇİN ANA TEMA

Net olacağınız ikinci konu ise kesin bir konunuzun olmasıdır. Bu oldukça açık gözükse de aklınızda bulundurmanız sizin yararınıza olacaktır. Bazen kendinizi benim yaptığım gibi ana teması sizin için net olmayan doğa olaylarını çekerken bulacaksınız ve çekiminiz sadece birkaç ağaç ve belki biraz su birikintisinden oluşan basit bir kara parçasından ibaret olacaktır. Kısacası sizin de anlayacağınız üzere yapmanız gereken şey, konunuz hakkında net olmanızdır. Böylelikle çekimi daha da zor olan bir görseli yakalama imkânınız olacaktır.

Küçük Finlandiya, Nevada/ABD.

Çekim yapmak için bir bölgeye gittiğimde, hakkında düşünmeyi sevdiğim iki konu vardır. Bunlar; ilgimi buraya neyin çektiği ve bunu nasıl ana konum haline getireceğimdir. İlk ana konunuzdan sonra fikrinizin başka bir temaya kayacağını söyleyebileceğimi sanmıyorum; fakat bir ortamda birden çok ilgi çekici ana tema niteliğinde görsel varsa hepsini bir arada kullanmanız fotoğrafın görselliğini artırabilecektir.

Ayrıca ana konunuz hakkında düşünürken, sizin bu temada hoşunuza neyin gittiği üzerine de düşünmeyi unutmayınız. Aklınızda bu konuya dair net fikirler bulundurmanız konuya daha çok hâkim olmanızı ve daha çok odaklanmanızı sağlayacaktır. Örneğin, Bu göl hakkında ne düşünüyorsun? Seni en çok ne etkiledi? Sana göre sadece bir yanılsamadan mı ibaret? Şekli mi etkileyiciydi yoksa size verdiği huzur mu? Bu konuyu en derinine kadar inceleyebiliyor musun? Vb. sorular yardımcı olabilir. Ayrıca sadece konunuzun anlamını değiştirmek için değil daha sonra da düşüncelerinizi kaleme alabilmeniz için de oldukça yararlı bir yöntemdir.

EN GÜZEL MANZARA FOTOĞRAFLARI İÇİN NET (TEMİZ) ARKA PLAN.

Arka planda ne bulunduğu, ana konunun varlığı kadar önemlidir.

Karmaşık ve dikkat dağınıklığına sebep olan öğeler fotoğrafınızı mahvedecek bir yapıya sahiptir. Bu anda da bakış açısının önemi ortaya çıkar. Fotoğraf çekebilmek için arka planda ilgi dağınıklığına yol açacak öğelerin bulunmadığı bir yer seçmeniz gerekecektir. Bu da, arka planının tek bir doku ile çevrelendiği konunuzu çekebilmek için yükseğe çıkmanız veya daha da alçaktan resmetmeniz anlamına gelmektedir. Öğenizi yukarıdan çekmeniz ise arka planın gökyüzüyle çevreleneceği anlamına gelmektedir.

Fotoğrafınızı olabildiğince yalın ve basit bir şekle getirmeye çalışınız.

 

Washington, Palouse Tepelerinde yer alan Steptoe tepecikleri.

EN GÜZEL DOĞA FOTOĞRAFLARI İÇİN İLGİ ÇEKİCİ BETİMLEME.

Fotoğrafçılığın resmin tam karşıtı olduğunu düşünmeyi tercih ederim çünkü ressamlar boş bir tuvalle işe başlar ve yavaş yavaş üzerine bir şeyler eklerler; ancak fotoğrafçılar, tüm detayları içeren dolu dolu bir görüntü sunarlar ve çekilen görüntünün en önemli öğesi ortaya çıkana kadar da detayları elemeye devam ederler. Ardından, ilgi çekici bir grafik tasarım oluşturabilmek için de bu öğeleri bir araya getirirler.

İlginç bir grafik tasarım oluşturabilmek için betimlemeyi oluşturan yapı taşlarına bağlı olduğunuzu aklınızdan çıkarmayınız. Bunlar;

  • Çizgiler
  • Hatlar
  • Dokular
  • Kalıplar
  • Şekiller
  • Renkler
  • Çerçevelerdir.

Şaşırtıcı nokta ise bunlardan herhangi biri varsa geriye kalan dört tanesini bir araya getirmeniz gerektiğidir. Bu da sabır, azim ve birazcık da şans gerektirir.

 

Deniz manzarası fotoğrafları doğa fotoğrafçıları için inanılmaz derecede tatmin edici bir öğedir ve oldukça etkileyici çekimlerle sonuçlanabilmektedirler. Genel doğa fotoğrafçılığı rehberlerini takip etmek yerine işinize yarayabilecek birtakım basit taktikleri sizler için derledik. Bunlar;

Manzara fotoğrafları : Doğru Zamanda Çekim Yapılacak Yerde Bulunulmalıdır.

Deniz manzarası fotoğrafları fotoğrafçılığı genelde günün herhangi bir anında, gece veya gündüz olmak üzere yapılabiliyorken; altın saat veya mavi saat olarak adlandırılan saat dilimlerine çekim yapan birçok fotoğrafçının da mükemmel sonuçlar elde ettiği su götürmez bir gerçektir. Anlayacağınız günün bu saatlerinde çekim yapacağınız yerde olmanız etkileyici ışık değişimlerini yakalamanızı sağlayabilmektedir. Kısacası güneşin doğuşundan sonra veya güneş doğana kadar çekim yapmayı alışkanlık haline getirmeniz gerekmektedir.

 

 

Manzara fotoğrafları : Bir Doğal Yoğunluk Filtresine Sahip Olunuz.

Altın veya mavi saat olarak adlandırılan zaman dilimlerinde deniz manzarası fotoğrafları çekimleri yapabilmenin gizli silahı doğal yoğunluk filtreleridir (birçok doğa fotoğrafçısının tercih ettiği bir silah). Bu filtre, doğru gökyüzü çekimleri yapabilmeyi olduğundan daha da kolay bir hale getirir ve aynı zamanda genellikler aynı şekilde gölgeler arasında olan ön plan ve orta zeminin de çekimlerini kolaylaştırır.

Manzara fotoğrafları : Kamera Sarsıntısını Azaltınız.

Çok düşük ışıkta çekim yapmak, kameranızı olabilecek en iyi şekilde sabitlemeniz anlamına gelmektedir. Genellikle yeni başlayanlar için de bunun anlamı ‘‘tripod’’tur. Ayrıca birçok objektifi değiştirilebilen dijital kamerada standart olarak yer alan; uzaktan deklanşör ayarlayıcıyı veya zamanlayıcıyı kullanabilirsiniz.

 

 

 

Manzara fotoğrafları : Ön Planı Göz Önünde Bulundurmayı Unutmayınız.

Altın veya mavi saatlerde çekim yaptığınız zaman gökyüzünün güzel renklerine odaklanarak, yapacağınız çekime ön planın eşsiz güzellikte öğeler katacağını unutmuş olabilirsiniz. Genellikle çekim yapacağınız bölgede etkileyici ön planlar yakalayabilmek için küçük gezintiler yapmanız sizler için yararlı olacaktır.

Manzara fotoğrafları : Deklanşör Hızı ve Su

Düşük ışıkta, yavaş deklanşör hızında çekim yapıyorsanız eğer, çekimi yapılan suyun bulanık veya sisli olacağını unutmayınız. Açık söylemek gerekirse bu efektin yarattığı görüntüyü seviyorum. Ancak sizler ortaya çıkan bu görüntüyü sevmiyorsanız eğer, deklanşör hızını artırmalı ve buna bağlı olarak da diğer ayarları düzenlemelisiniz. Bunu yapmanız düşük ışıkta zor olacağından alternatif olarak günün daha çok ışık alan saatlerini tercih edebilirsiniz. Hiçbiri mükemmel doğa fotoğrafları için gerekli olmamasına rağmen daha geniş diyaframlar kullanabilir veya ISO değerini artırabilirsiniz.

Deniz Manzarası Fotoğrafları

 

 

Deniz Manzarası Fotoğrafları : Siyah ve Beyazı Göz Ardı Etmeyiniz.

Deniz manzaraları mükemmel ışık oyunları yaratarak etkileyici birer öğeye dönüşse bile siyah ve beyazın yarattığı etki göz ardı edilemez (ayrıca bu çekimleri yapmak için altın veya mavi saatleri beklemek zorunda değilsiniz.). Yaptığınız çekimden sonra fotoğrafınız üzerinde biraz oynamalar yapınız ve sonuçlarını inceleyiniz. Bazen yanlışlıkla da olsa mükemmel bir görüntü elde edebiliriz; ancak siyah ve beyaz çekimler yapmak ayrıca daha güzel sonuçlara yol açabilir.

 

 

 

Deniz Manzarası Fotoğrafları : Etrafınızı İnceleyiniz.

Kıyı bölgelerinde gerçekleşecek olan çekimlerde, büyük bir çoğunluğun yaptığı en büyük hata çekim zamanını yaklaşık olarak güneşin batışına göre ayarlamaya çalışmalarıdır. Hedefleri sadece güneşe dönük fotoğraf çekmek olan bu fotoğrafçıları büyük bir hata yapmaktadırlar çünkü genellikle diğer bölgede ışık mükemmel bir görüntü yaratmaktadır (bazen de birkaç bulut bu manzaraya eklenti yapar.)

Asla gökyüzünün geri kalanında neler olduğuna bakmayı unutmayınız! Belki de çok şey kaçıracaksınız ve bunu telafi edemeyeceksiniz!

En Güzel Manzara Fotoğrafları için 4 Kural

Kuralların veya rehberlerin sıkı bir destekçisi olmama rağmen onların bilinmesi ve aklın bir kenarında çekim esnasında bulunması gerektiğini desteklemekteyim. Burada ‘’doğa fotoğrafçılığı’’ için yararlı olabilecek olan dört kuralı bulabilirsiniz. En Güzel Manzara Fotoğrafları için 4 Kural :

En Güzel Manzara Fotoğrafları için  Çapraz Çizgiler

 

Diyagonal çizgiler kullanmak görselin etkileyiciliğini ve ana odak noktasının vurgusunu artırır. Çizgiler gerçek olmalıdır; bir yolun şekli, bir sıra ağaç, çit, nehir veya görselde yer alan diğer öğeler.

Çizgileri birleştirmek ise görseli olduğundan da daha etkileyici bir hale getirecektir (Görselin değişik yerlerinden gelen bir veya iki çizginin birleşimi ile oluşturulabilir.).

En Güzel Manzara Fotoğrafları için  Geometrik Şekiller

Manzaranın ana hatlarını kullanarak geometrik şeritler oluşturmak dengeli bir kompozisyon oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Belki de bunu yapmanın en basit yöntemi, görselde yer alan üç öğenin arasına üçgen bir şekil yerleştirmek ve her öğeyi bir kenara yerleştirip sonuncuyu da merkeze almaktan geçmektedir.

Bu çeşit geometrik şekiller pek de kullandığım bir şey olmamasına rağmen çekiminizi dengeye oturmanın en kolay yolu olduğunu da söylemeden geçemem.

Yukarıda sol kısımda gördüğünüz fotoğrafta bunun bir örneklemesinin fotomontaj üzerinden yapıldığını göreceksiniz.

En Güzel Manzara Fotoğrafları için  Üçte Bir Kuralı

 

Fotoğrafçılıkta yer alan diğer kurallar arasında belki de en çok teşhir edilen kural ‘’üçte bir’’ olmasının yanı sıra birçok fotoğrafçılık öğrencisinin de aldığı derslerde öğrendiği ilk bilgi olma özelliğini göstermektedir. Bazen klişe durmasına rağmen yarattığı dramatik hava ile kullanılan en önemli birincil tekniktir.

Kesişme noktaları arasında yarattığınız hayali üçlük noktalar ile doğa görselinde dengeyi kurabilir ve odak noktalarının ciddi anlamda etkileyici olmasını sağlayabilirsiniz.

En Güzel Manzara Fotoğrafları için  Görselleri Çerçeveleyiniz

Doğa manzaralarına etkileyicilik sağlayabilmek için uygulanabilecek en önemli teknik ön plana ilgi çekici öğeler yerleştirmektir; benzer diğer bir teknik ise ‘’çerçeveleme’’ olarak adlandırılan görselin kenar kısımlarına yerleştirilen dikkat çekici öğelerle oluşturulur.

Belki de çerçeveleme tekniğinin en yaygın olarak kullanıldığı yer doğa manzarasında yer alan sarkık bir dalı yukarıdan görüntülemektir.

Benzer şekilde bir köprü çekimi yaptığınızda da bu teknik işe yarayabilir.

MANZARA FOTOĞRAFLARI’NIN AYDINLANMASI İÇİN IŞIK KULLANIMI

 

Birçok profesyonel doğa fotoğrafçısı, görselin en güzel ışığa sahip olduğu altın saatleri yakalayabilmek alacakaranlıkta veya şafak vaktinde çekim yapmanızı önermektedir; ancak günün bu saatlerinde yapılacak olan çekimlerden dolayı bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Örneğin, ön planda gökyüzü yeterince ışığa sahip olmasına rağmen yapılan çekimler bazen özelliksiz ve karanlık olabilir.

Ön planda bulunan karanlıktan kurtulabilmek için çekimini yapacağınız görsele su eklemeniz ve böylece gökyüzünün suda oluşturacağı yansımadan yararlanmanız gerekecektir.

Bu teknik, renklerin ve ilgi çekici bulut şekillerinin olduğu gün doğumu veya gün batımı saatlerinde kullanılabilmektedir.

Gökyüzünün yansımalarda yer alan doğru kısmını görüntüleyebilmek için biraz pratiğe ihtiyacınız olmasına rağmen küçük bir deneme ile daha etkileyici, daha parlak ve daha dengeli bir sonuç elde edebilirsiniz.

Sudan mükemmel bir yansıma gelse de gelmese de görselde dengeyi sağlamanıza ve karanlık ön planları düzenlemenize yardımcı olacaktır.

Profesyonel doğa fotoğrafları çekerken nereye odaklanmalıyım?

Normal bir doğa çekimi yapıyorsanız eğer odak noktasına alabildiğinizce çok nesneyi almanız gerekmektedir.

Bunu anlamı daha geniş bir alan derinliği elde etmek için daha küçük değerli bir diyafram kullanmaktır. Bu durum da bir nevi odakta yer alan öğelerin, hem uzak hem de yakın görünmesini sağlar.

Profesyonel doğa fotoğrafları için Hangi durumda görüntüye odaklanmak gerekir?

Birçok fotoğrafçının odak noktasını görüntünün tam ortasına veya ufuk noktasına ayarladığından şüphe duymaktayım. Ancak bu durum odak noktanız için pek de ideal bir bölge olmayabilir.

Odak noktası, görüntünün yarım çizgisinin de aşağısında veya bambaşka bir noktada olmalıdır.

Açıkçası esas kelimenin ‘’üçüncü yol’’ olduğundan emin değilim; ancak bunu söylemenin nedeni odak noktasına alabildiğince geniş bir miktar sığdırması ve yukarıda göreceğiniz üzere görselin yaklaşık olarak yukarıdan üçüncü sırasının odağı yansıtmasıdır.

Bu oldukça genel olarak kullanılan bir kuraldır; ancak üçüncü çizgi dışında görseliniz bambaşka bir etki içeriyorsa bu kuralı yok saymak isteyebileceksiniz fakat görseliniz etkileyici bir odak noktası içermiyorsa bu kuralı kullanmanız yeterince etkileyici olacaktır.

Tekrarlayınca birçok şeyi kaybetme korkusu yaşadığımdan dolayı kullanmaya hiç de hevesli olmadığım üçüncü çizgi fotoğrafçı bir arkadaşım tarafından oldukça karmaşık bir nedene bağlanmıştır. Bildiğiniz üzere genelde öznenize çok uzakta olduğunuz zaman, yaptığınız çekimde uzakta yer alan görsel keskin ve güzel görünecektir fakat yakında çekim yaptığınız özne fark edilir bir şekilde odak dışında yer alacaktır. Ancak odak noktanızı, alçak üçüncü çizgiden alıyorsanız alan derinliğini artırmış ve alan derinliğini odak noktasının daha da gerisine çekip genişletmiş olacaksınız; böylelikle daha da keskin bir görüntüye sahip olursunuz.

Profesyonel doğa fotoğrafları Karşıt Görüş

Yaptığım birçok araştırma sonucunda bu teknik kullanımına karşı birçok tartışmayla karşılaştım. Aslında bu olgu, kullandığınız lensin odak uzaklığı, yapacağınız çekimin boyutu veya biçimi (yatay veya dikey), kullanacağınız diyafram ve öznenizin sizden uzaklığı gibi birden çok şeye bağlı olarak değişim göstermektedir. Benim için bu kuralı öğrenmek ve uygulamak yaptığım doğa çekimleri için oldukça yararlı olmuştur, ancak üçüncü bölgeye odaklanmak çok da büyük bir fark yaratmamaktadır, önemli olan öznenize bir fotoğrafçı olarak olabildiğinizce yakın olmaktır.

Belki de birçoğumuz için bir değişiklik oluşturmayacak olan yüzde birlik kurallarından biri olan bu olgu, yüksek yerlerden yapacağımız doğa fotoğraflarında değişimi sağlayabilmektedir.

Manzara fotoğraflarına dair düşünmeye başladığınız zaman, aklınıza ilk gelecek olan şey bütün manzarayı görkemli bir şekilde kadraja almanızı sağlayan geniş açılı yakınlaştırma ayarlı lensler olacaktır; ancak telefoto lens de doğa fotoğrafı çekimlerinize yardımcı olacak niteliktedir. Bunu anlayabilmek için ise fotoğrafta belirli bir duyguyu hangi perspektifle değiştireceğinizi ve bu bakış açısını neyin belirleyeceğini bilmeniz gerekecektir.

Bakış Açısını Ne Belirler?

Bakış açısını belirleyen şeyin, genel olarak odak uzaklığı olduğu hatasına düşülmektedir; hâlbuki perspektifi belirleyen tek şey kamerayı koyduğunuz yerdir.

Perspektifte bulunması gereken iki önemli şey vardır. Bunlar;

  1. Özneye yakınlaştıkça görüntü daha da geniş bir hal alır.
  2. Özneye yakınlaştığınız sürece yakında bulunan nesnelerin boyutu, uzaktaki nesnelerden daha hızlı bir şekilde büyüyecek.

İkinci kural ise bizim genellikle unuttuğumuz ancak aşağıda yer alan fotoğrafta oldukça güzel özetlenen bir şeydir. Doğu Sierra/ Kaliforniya’dan alınan bu görsele bir göz gezdiriniz.

 

Bu fotoğrafta, ön planda yer alan aşınmış kaya parçalarından yaklaşık olarak 100ft (30m) uzaklıkta durmaktayım. Sonuç olarak, bu görselde bulunan baskın öğe, aşınmış kaya parçalarından millerce uzakta bulunan arka plan objesi olan dağlardır.

Aşağıya bakarsanız da aşınmış kaya parçalarına 50ft (15m) yakınlaştığımda neler olduğunu göreceksiniz.

Birden arka planda yer alan dağlar etkisini yitirmiş ve etkileyici görüntüsünü aşınmış kaya parçalarına bırakmıştır. Gördüğünüz üzere bu fotoğraf ilk görsele oranla daha güçlü bir duygu yoğunluğu yaratmaktadır. Bunlardan yola çıkarak da doğa görseli için seçmiş olduğunuz görselin yaratmak istediğiniz duyguya bağlı olarak değişim gösterdiğini göreceksiniz.

Peki, Telefoto Lens Neden Lazım?

Bazen etkileyici perspektiflerin büyük uzaklıklarda belirdiğine şahit olmanıza rağmen genellikle bu durum kamerayı nereye koyduğunuza bağlı olarak değişmektedir. Böylelikle kadrajı doldurmak için yapmanız gereken şey yakınlaştırma yapan lens kullanmaktır.

Örneğin, yukarıda yer alan ilk fotoğraf 70 mm’den çekilmiştir(1,6× kırpma etkili kamera yardımı ile). Bu çekimi 40 mm’den gerçekleştirebilmeme rağmen kadrajı dolduramayacağım için etrafta yer alan diğer öğeleri yanlışlıkla da olsa görsele ekleyebilirim.

İkinci çekim ise 40 mm uzaklıktan gerçekleştirilmiş ve ön planda yer alan aşınmış kaya parçalarına yeterince yakın olduğumdan dolayı daha kısa odak uzunluğu yeterli olmuştur.

Böylece burada öğrenmeniz gereken ders geniş açılı bir odak uzunluğu lens bulundurmanız daha geniş bakış açılarını içeren görseller etmenizi sağlayacaktır.

Doğa Görselleri İçin Kullanılabilecek En iyi Telefoto Lens Hangisidir?

Tamamen tartışmaya açık bir durum olmasına rağmen birçok fotoğrafçıya göre kullanılabilecek en iyi telefoto lens 70-200 mm arasındadır. Bense kişisel olarak favori bulduğum Canon’un 70/200mm F/4L’yi kullanmaktayım.

Focus Stacking tekniğine geçmeden önce bilmeliyiz ki başarılı manzara fotoğrafları için anahtar nokta keskinliktir. Yakında veya uzakta yer alan öğelerin genellikle görselde açık seçik durması istenilir. Açıkçası bu durumun oldukça zor olduğu ve başarısız bir çekim ardından yapılacak olan işlemde düzeltilme yapılamayacağı kanıtlanmıştır.

Daha geniş alan derinliği elde edebilmek için kullanılan diğer bir yaklaşım ise f/22 değerlerinde küçük bir diyafram kullanımıdır. Alan derinliğini maksimuma çekmek iyi bir yaklaşım olsa bile kullanılan küçük diyafram, kırınımdan dolayı daha yumuşak daha görseller elde etmemize neden olur.

 

MANZARA FOTOĞRAFLARI FOCUS STACKING

Birçok lens en net halinde, f/8 ve f/11 değerleri arasında bir diyafram kullanırken ‘’hiperfokal odak’’ yardımı ile bu diyaframları kullanarak bütün sahneyi bir görsele oldukça net ve keskin bir şekilde sığdırabilir. Bütün manzarayı gerekli netlikte yeterli alan derinliği yaratıp çekemediğimiz zamanlarda halen bazı faktörler ve bazı zamanlar arasında uzlaşma bulunmaktadır.

İşte bu anda ‘’focus stacking(odak istifleme)’’ denilen teknik ortaya çıkar.

Focus stacking (odak istifleme), net kısımların orijinal ve sorunsuz bir şekilde bir araya getirilip son görseli oluşturması için farklı noktaları odak olarak almış bir dizi fotoğraftır. İnanın göründüğü gibi zahmetli bir şey değildir ve oldukça güzel sonuçlar ortaya çıkarır. Bütün görselleri bir karede bir araya getirerek en net görüntüyü oluşturur.

Focus Stacking Sahada…

Her bakımdan aynı olabilmek için kişisel fotoğraflar çekmek isteyeceğiniz için biz dizi fotoğrafı odak kısmından ayırıp tek bir görsele istifleyeceksiniz. Dolayısıyla böyle bir durumda yapmanız gereken en iyi şey tripod ve uzaktan kumanda kullanmanızdır.

İdeal diyaframı kullanarak çeşitli odak noktalarında gerekli sayıda görsele çerçeve içerisinde ulaşabilirsiniz.

İki orta boyda görsel, orta zemini odak olan üçüncü bir görsele ihtiyaç duyabilir.

Focus Stacking Eve dönünce…

Photoshop programı üzerinden iki görseli de açınız ve her iki görseli de değişik katmanlar gibi gösteren yeni bir dosya açınız.

İki görselin mükemmel şekilde birbiri üzerine konulduğundan emin olabilmek için her iki katmanı da seçiniz ve Edit > Auto-Align Layers’a tıklayınız. Auto seçeneğini seçip, ‘’Vignette Removal’’ ve ‘’Geometric Distortion’’ seçeneklerini kaldırınız.

Ardından Edit > Auto-Blend Layers’ı seçiniz ve sonrasında ‘’Stack Images’’ seçeneğine tıklayınız. Bunun ardından ‘’Seamless Tones and Colours’’ ayarını seçmiş olduğunuzdan emin olunuz.

Bu noktada, Photoshop uygulaması, bir araya getirilip final görseli elde edilecek olan fotoğrafların keskinlik derecesini ayarlar ve uygulamaya koyar. Yukarıda gördüğünüz gibi her iki görsele de gölgeleme uygulanmıştır. Bu durumda, görsel üzerinde, alçak konumda yer alan kayaların gölgeleme katmanı tarafından yakın katman olarak seçildiğini ve ortada yer alan kayaların ve arka planda bulunan dağların ise uzak katmanlar olarak belirlendiğini görebilirsiniz.

Focus Stacking Hareket

Hareket eden çimler veya dallardan dolayı ortaya çıkabilecek olan herhangi yabancı bir dokuyu tespit edebilmek için %100 yakınlaştırma yapmanız önemlidir. Bunlar, uygun katman üzerinde siyah veya beyazla boyanarak tamamlanabilirler. Siyah veya beyaz derecelendirmesi yaparak ve katman gölgelendirmeleri kullanarak iki veya üç görseli bir araya getirmeniz mümkündür. Birçok bakımdan daha iyi sonuçlar elde etmenize neden olacaktır.

Ortaya çıkan uyumdan memnun olduğunuz an görsele son halini vermek için katmanları birleştirmeniz gerekecektir.

Görseli web çözünürlüğünde gösterdiğiniz zaman değişim bir anda ortaya çıkamayabilir; ancak görsel çıktısı alındığı zaman genel keskinlikteki farklılık gerekli diyafram ve odak istifleme tekniği kullanımı sonucu ortaya çıkabilir.

Betimleme; iyi manzara fotoğrafçılığı ve mükemmel manzara fotoğrafları arasında genellikle kilit nokta olmuştur. Genellikle uymaya veya eşit şekilde yıkmaya çalıştığımız kurallar bulunmaktadır; ancak hiçbir zaman kare içerisinde bir çekim yapmaya çalışırken çerçeveyi düşünmeyiz.

Oran etkisi ise, özneyi vurgulayarak, dikkat dağınıklığına sebep olacak olan öğeleri kaldırarak veya denge dışı bırakarak kurallara uymamızı veya onları bozmamızı sağlar. Yaptığınız çekime bakabilmek için deklanşör hızına bakaç üzerinden baktığınız zaman oranı da düşünerek çekimin son halini ön görmek iyi bir fikir olacaktır.

Ancak her oranın görselinize etkisi ne olabilir? Umarım bu makale bu sorunun cevabını bulmanıza yardımcı olabilecektir. Bu sebepten ötürü konuyu daha da iyi anlayabilmeniz için genel olarak kullanılan bazı oranlara dair sorular sorup cevaplar vererek sizlere sundum.

Manzara Fotoğrafları 1:1 – Kare Formatı

Kare formatı genellikle konuyu basitleştirmek ve görselin merkezinde konuya yönelik ruh katmak için kullanılır. Görselde soldan sağa formatına ihtiyacın az olmasından dolayı genişlikle uzunluğu eşit tutmak daha yararlı olacaktır. Kare formatı genellikle kullanmak zorunda olduğumuz kuralları yıkmamızı sağlayan fırsatlar sunmaktadır. Ufuk çizgisini görselin tam merkezine veya konuyu çerçevenin tam ortasına koyarak daha güçlü bir görüntü elde edebilirsiniz. 1:1, kare formatının genellikle minimalizm de yer aldığını görebilirsiniz.

Manzara Fotoğrafları 4:3 – 4-3 Formatı

Bu, 4:3 kamera sensörü kullanan fotoğraf makinelerinde yer aldığı varsayılan formattır. Görsel genelde uzunluğundan daha geniştir; bu ise gözün doğal olarak soldan sağa gitmek hareket edeceği anlamına gelmektedir. Bu fotoğrafa genişlik ilişkisi bakımından baktığımızda halen adil bir şekilde uzun olduğunu görmekteyiz; anlayacağınız bu format, ön planda yer alan birleşim hatlarına doğru inceleyenin gözünü çekmektedir. Her köşede yer alan detayları içermeyerek, görselde yer alan konu derinliğini yakalayabilmek için görseldeki uzunluk ilişkisi geniş açılı lenslerin kullanımını sağlar.

Manzara Fotoğrafları  6:4 – 35 mm Formatı (Ayrıca 3:2 olarak da bilinmektedir.)

Bu format, 35 mm filmin varsayılan oranı olarak bilinmekte ve sonuç olarak birçok Nikon/Canon kamerasında yer alan APS/C sensörü ve tüm çerçeve için kullanılmaktadır. Aynı şekilde burada da genişlik boyutu normal uzunluğundan daha fazladır; bu durum da izleyenin bakışını soldan sağa kaydırmakta ve diyagonal çizgileri kullanarak görsel bir şölen yaratmaktadır. Bu oran kullanımındaki sınırlandırma ise yüksekliğin genişliğe oranla çok daha kısa olması gerektiğidir. Bu durum, ön planda yer alan detayları yakalayabilmek için kullanılan geniş açılı lens ile sınırlı dikey alanda çekim yapmayı oldukça zorlaştırır. Böylelikle konu tamamıyla alakasız bir şeye dönüşür ve etkisini yitirir. Ayrıca 6:4 formatı, ön planda hemen hemen hiçbir şeyin olmadığı görselleri, orta boyutlu lensler yardımıyla çekmemize yardımcı olur.

Manzara Fotoğrafları  16:9 – Geniş Ekran Panoramik

Bu format, gelişmiş fotoğraf sistemi (APS) girişi tarafından filmle desteklenmekte ve son zamanlarda ev içerisinde (televizyon, bilgisayar monitörü, mobil cihazlar, vb. gibi) 16:9 formatının kullanılmasıyla popülerlik kazanmaktadır. Bu formatla beraber görselde yer alan genişlik daha baskın bir hale gelmiştir. Bu format, izleyicinin dikkatini, ön plan üzerinden çekmek zor olacağından dolayı yakınlaştırıcı lensler ile uzak mesafelerde çekim yapmamızı sağlamaktadır.

Manzara Fotoğrafları  12:6 veya 18:6 – Panoramik (Ayrıca 2:1 veya 3:1 olarak da bilinmektedir.)

Birkaç nedenden ötürü 12:6 veya 18:6 formatını panoramik çekim olarak seçmeye karar verdim. Panoramik çekimlerde 2:1 veya 3:1 oranları da adil şekilde kullanışlıdır. 2:1 panoramik format, bir dizi orta boyutlu kamera filmleri tarafından desteklenmekte ve 3:1 formatı da APS tarafından desteklenmektedir. Genellikle panoramik oranlar iki fotoğrafı bir arada sunmak için kullanılmakta ve genellikle uzak mesafelerde yer alan manzaralardaki detayları yakalayabilmek için birleştirilen fotoğrafları uzun odak uzaklıklarıyla çekerler. Bu formatta, ön plandaki detayları yakalayabilmenizi sağlayacak olan hiçbir seçenek bulunmamaktadır.

Manzara Fotoğrafları Portre Çekim Modu

Güzel manzara doğa fotoğrafları elde edebilmek için genişliğine göre uzunluğunun çok daha fazla olmasından dolayı zorluk yaratacak olan 6:4 oranının ve görsel çerçevenin arasında dengeli bir bağ kurulmalıdır. Portre fotoğraflarının güzel olabilmesi için ise 4:3, 7:6 veya 5:4 gibi geniş dikdörtgenler kullanılması idealdir. 5:4 oranı ise orta veya geniş formatlı kamera kullanan profesyonel fotoğrafçılar tarafından kullanılır.

Yüksek Çözünürlüklü Fotoğraflar ve Fotoğraf Siteleri

Fotoğraf Makinesi Aparatları ve Fotoğraf Makinesi Aksesuarları

Süper Manzara Fotoğrafları :

Süper Manzara Fotoğrafları
Süper Manzara Fotoğrafları
Süper Manzara Fotoğrafları
Süper Manzara Fotoğrafları

 

En Güzel Manzara Fotoğrafları Süper Manzaralar 2022 Resmi !

Manzara fotoğrafı ve ben. Fotoğraf sanatına yeni başladığım zamanlarda önümde bir çok seçenek vardı. Ne fotoğrafçısı olacaktım? Börtü böcek fotoğrafı mı çekecektim? Yoksa portre fotoğrafı mı çekecektim? Sokak sokak gezip değişik enstantaneler peşinde mi koşacaktım? Gözümü yıldızlara çevirip astro fotoğrafçılıkla mı ilginecektim ? Daha binlerce seçenek sayabilirim. Yok bin fazla oldu ama 100 den fazla fotoğrafçılık alt kategorisi sayabilirim.

2013 yılının yazında oturdum ve fotoğraf makinelerini araştırdım. O ana kadar hiçbirşey bilmiyordum. Enstantane maçla , diyafram ise sesle alakalı bir şeydi. Acemi biri için o zaman ki pahalı makineler arasında tercih yapmam gerekiyordu. Makine markaları takım tutmak gibi. Kimi ölümüne Canoncudur. Kimi Nikon Abi yaaağğh cıdır. Kimi pentax’a yönelirken kimileri sony kalitesinden vazgeçmez. Hepsi de ölümüne tuttukları takımları gibi bağımlı oldukları markayı delicesine savunur.

Manzara Fotoğrafı için Profesyonel Fotoğraf Makinesi

Kendime profesyonel fotoğraf makinesi arayışında bende bu fanatiklerin arasında kaldım. Hangisini seçecektim. Hiç bir şey bilmeyen biri için çok zor bir karar. Genelde böyle durumlar da biraz araştırır sonra herkesten farklı bir tercih yaparım. Evet “unique” olmayı diablo II den beri severim. Diablo II başka bir konu tabii ki.

Saatler süren ancak günlere varmayan araştırmalarım sonucunda bilgisayar sektöründen bana tanıdık gelen Canon üzerinde kendimle uzlaştım. Ekranının döner olması ve nispeten biraz malzeme kalitesi iyi olması nedeniyle Canon 60d sipariş ettim. Makineler genelde kit lenslerle satılır ancak ben sadece body sipariş ettim. Çünkü makine almaya karar vermiştim ancak ne fotoğrafı çekeceğime daha karar vermemiştim.

Öncelikle herkesin kullandığı 18-55 kit lensi kullanamazdım çünkü az çok unique bir adamdım. Çevremin bana baskı yapacağını ve genel olarak ihtiyaç duyacağımı düşünerek hemen bir Canon 50mm 1.8 lens sipariş ettim. Tabii bu kararımda lensin oldukça ucuz olmasıda bir karar sebebiydi.

Yaklaşık 3-4 gün boş body ile dolaştıktan sonra lens de elime geçmişti. Tamam şimdi makineyi kurcalamaya başlayabilirdim. Makineyi aldım elime tüm özelliklerini karıştırdım. Bozdum ayarları , sonra resetledim, sonra gene bozdum , sonra gene resetledim. Bir kaç denemeden sonra o gün yanımda olan Erkan arkadaşımın bir fotoğrafını çektim.

Evet 1.8 açıklıkta ki diyaframla tanışmıştım. Ne güzel arkayı flu yapmıştım. Herkes geldi nasıl yaptın diye. Aslında bende bilmiyordum nasıl yaptım ama yapmıştım. Aferin bana. Bu arada sigara sağlığa zararlıdır ancak fotoğraflara iyi duman verir.

Bugün olsa bu fotoğrafı çeksem kendimi eleştiririm bin bir tane hata var. Ancak bu fotoğrafı fotoğraf makinesi ve lensi elime ulaştıktan 1 gün sonra çekince bu hatalar affedilebilir.

Manzara Fotoğrafı mı Yoksa Portre Fotoğrafı mı ?

Halen ne fotoğrafı çekeceğimi bilmiyordum ancak açık diyafram flu arka plan hoşuma gitmişti. Tamam dedim portre çekelim. Tanıdıklarımızdan başladık. Ancak çektiğim portreler hoşlarına gitmedi. Çünkü net bir şekilde tüm kusurları ön plana çıkıyordu. Halbuki onlar netliği 0’a çeken kontrastı silen yüzü incelten cep telefonu fotoğraflarına alışmılardı. Hani şimdilerde instagramdan kızla yada erkekle görüşürsün ama gerçekte farklı bir şey çıkar ya, bizim tanıdıklarda öyle portreler istiyorlardı. Portre çektiğim kişiye 2 saat photoshop yapmam gerekecekti. Şu beni sil, şu sivilceyi sil, dişleri beyazlat, saç rengini aç , göbeği incelt , kalçayı büyüt , gögüsleri şişir , pazuları şişir vs.

Anlaşılan tanıdıklara portre işi bana göre değildi. Yabancıların portrelerini çekelim desek Türkiye şartlarında bu zor iş. Şimdi diyelim değişik bir kadın karakter gördük ve fotoğrafını çektik eşi dostu bizi sapık diye linç eder. Yok eğer değişik bir erkek karakter gördük ve onun fotoğrafını çektik bu sefer daha değişik bir şekilde linç ederler.

Sonuç olarak portre fotoğrafçılığı da bana göre değildi. Tekrar araştırmalara döndük ve ne fotoğrafı çekeceğimize odaklandık. Çekeceğim şey hareketsiz olmalıydı, tembel adamım kovalayamam. Çekeceğim şeyin dili olmamalıydı, yok beni şişman çektin yok sivilcemi sil dememeliydi. Çekeceğim şey çekim sonrasında beni dövmemeliydi. Sonuçta bende manzara fotoğrafçılığına karar verdim.

Manzara Fotoğrafı Çekmek için Profesyonel Lens

Şimdi döndük başa manzara fotoğrafları çekmek için ne lazım. Çeşitli araştırmalar sonucunda öğrendim ki lazım olan şey geniş açı lens. Önce balık gözü lensler çok hoşuma gitti. İnceledim çekilen fotoğraflara baktım çok komik ve şirindiler. Evet balık gözü almalıydım derken biraz daha araştırarak vazgeçtim. İyi ki de vazgeçmişim.

Canon geniş açı lenslerin fiyatlarını görünce en iyisi ben bu işe başlamadan bırakayım dedim. Fotoğraf makinesini ikinci el satar az zararla kurtulurdum. Bazen keşke yapsaydım diyorum 🙂 . Ufak tefek okumalar kendimle tartışmalar sonucunda Tokina 11-16 2.8 lensi aldım.

Tokina 11-16 ile çok şey yaşadık. Çok şey gördük. Çok şey çektik. Ne çektin be Tokina benden. Bana fotoğraf çekmeyi öğretti diyebiliriz. Acemiler için 2013 yılında yapılacak en iyi tercihti belki de Canon 60d ile Tokina 11-16 2.8 .

Manzara Fotoğrafı için Tripod (Üçayak)

Tokina ile fotoğraflar çekmeye ilk başladığımda tabii ki şoka uğradım. Her çektiğim saçma sapan oluyordu. Ya netlik yok. Ya netlik var manzara yok. Ya çok karanlık. Ya bembeyaz. Bir zaman sonra baktım ki bu iş böyle olmuyor enstantane ayarlarını düşürmek lazım. E bunun için ne lazım tripod. Hayda… Bir masraf daha çıktı. Önce mediamarkt tan 50 liralık bir tripod aldım. Sonra baktım ki o tripod kendini taşımaktan aciz. Sonrasında bir adet Vanguard Alta-Pro 263AGH sipariş ettim. Bir teneke parçasına verdiğim en büyük paraydı derken. Bir anda fotoğraflar güzelleşti.

Vanguard Alta-Pro 263AGH yu seçmemde ki nedenlerden biri de benim gibi acemiler için kullanımı kolay bir tabanca kafaya sahip olmasıydı. Bugün halen bu tripodu kullansamda deliler gibi tripodumu değiştirmek istiyorum 🙂 . Kahrolsun kapitalizmin beslediği tüketim çılgınlığı diyerek halen vanguard ile devam ediyorum.

Tokina ile fotoğraf çekmeyi öğrenmem 6 ay sürdü. İlk 6 ay çektiklerimizin hepsi bana göre çöptü. Ancak çeke çeke , kurcalaya kurcalaya kendim için iyi bir ekip oluşturdum. Canon 60d, Tokina 11-16 ve Vanguard tripod.

Ekibi kurduktan sonra olay artık iyi fotoğraflar çekmeye gelmişti. Birkaç fotoğrafım vardı ancak istediğim kaliteye daha ulaşamamıştım. Memleketim olan Rize’ye gelmiştim. İnanılmaz derece güzel bir doğaya sahip bir şehirdeydim ancak ben hiç bir yeri bilmiyordum. Sevgili arkadaşım sayın Ahmet Öksüz nam-ı diğer Petroti ile yollara koyulduk.

Petroti ‘yi takip etmek isteyenler için instagram benPetroti.

En Güzel Manzara Fotoğrafları Süper Manzaralar Harika İnanılmaz

Manzara Fotoğrafı için Manzara Aramak

Güzel şehrimiz Rize’yi bırakıp güzel fotoğraflar için Batum’a geçtik. Batum güzel bir şehir fotoğraf çekmek için çokca malzeme var. Bizim gittiğimiz gün güzel bir yağmur kapalı bir hava hakimdi. Öylesine bir kaç saat Batum şehrinde dolaştık ve doğru düzgün bir şey çekemedik.

Bu arada Batum sahilinde şansa bir gelin damat ve peşindekilerle karşılaştık. Birbirlerini cep telefonları ile çeken sevimli bir guruptu. Bizi de fotoğraf makineleri ile omuzlarımızda kocaman Canon yazıları ile görünce bize poz vermeye başladılar. Tokina 11-16 ile gelin damat çekiyoruz. Petroti ne çekiyor bilmiyorum ? 🙂 Onda da Canon 60d vardı ancak o benim kadar unique takılmadığında klasik Canon 18-135 almıştı.

Gürcüler ile ortak dilimiz yoktu. Ne Türkçe ne de İngilizce biliyorlardı. Fotoğrafları bizden nasıl alacaklarını bilmeden öylesine poz verdiler. Bizde çektik. Sonra kendileri ile vedalaşıp kendi yolumuza gittik.

Saatler 2.30 gibiyken hiç bir kaliteli fotoğraf çekememişken ve yağmurda coşmak üzereyken bari geri dönelim dedik. Batum şehrinde benzin fiyatları ucuz olduğundan arabanın deposunu doldurdum. Sigara ya da içki içmediğim için onlardan kendim kar edemedim ancak arkadaşların siparişlerini aldık ve geri döndük.

Manzara Fotoğrafı ve Sonunda Arhavi Çifte Köprüler

Sınır kapısını geçtikten sonra Petroti bana Rasim buralarda güzel bir köprü var çekmeye gidelim mi dedi. Dedim hemen gidelim 🙂 Ancak yakın bir yer mi? Hava bozuyor yağmurda fotoğraf nasıl çekilir bilmiyorum. Petroti yakın yakın dedi hemen Arhavi’nin az içerisinde. Tamam dedik ve yola koyulduk.

Sağolsun Petroti köprüyü kendi eliyle koymuş gibi 1 saat arattı bize 🙂 Ancak aramaya değermiş. Köprüye geldiğimizde hem doğa hem hava beni etkiledi. Zaten puslu ve yağmurlu havaları severim. Arabadan indim ve önümde ki manzaraya baktım.

En Güzel Manzara Fotoğrafları Süper Manzaralar Harika İnanılmaz

Manzara Fotoğrafı için Önce Manzaraya Bak

Hemen hemen böyle bir manzaraya bakıyordum. Çünkü yandan geçen asfaltın üzerindeydim ve gezmeye gelen herkes asfaltın üzerinden fotoğraf çekince bu fotoğrafı çekiyordu. Sayın Petroti karşıdaki restauranta bir çay içmeye gitti. Ben ise fotoğraf makinesi olmadan orada yaklaşık 30 dakika dolaştım. Köprülerin üstüne çıktım altına indim. Tepeden baktım yerden baktım. Restauranttan baktım. Sürekli bir düşünme halindeydim.

Bir süre sonra Petroti geldi ve ona dedim ki aşağıda nehirlerin oraya inelim. Suyun içine tripodu koydum odaklandım ama olmadı. Bir türlü istediğim açıyı yakalayamadım. Bir süre daha vakit geçirdim. Artık vazgeçiyordum ki iki köprünün arasında yüksek bir yerde bir taş vardı. Taşın yüksekliği 2 metre kadardı ve üstü nispeten düzdü. Üstüne çıkmak zordu özellikle benim için.

Dağcılıkla da uğraşan benden uzun ve ince olan Petroti’ye o taşı göstedim. Bu taşın üstüne çıkabilirmisin diye sordum. Gülerek cevap verdi o da birşey mi diye. Bende peki oraya çıkınca beni yukarı çekebilirmisin dedim ? 🙂 Bu sefer bana baktı ve gülüşü kayboldu evet daha zorlayıcı bir durum vardı ortada. Velhasıl taşın üstüne ikimiz , iki tripod ve iki kamera çıktık.

Gülümseyin Manzara Fotoğrafı Çekiyorum

Sonunda yüzüm gülüyordu sabah erken çık Batum’lara git, yağmura yakalan, başarısız ol geri dön, adres ara bulama, sonra köprüleri bul ama açı bulama şeklinde ki tüm başarısızlıklar sıfırlandı. Aradığım açıya odaklandım. Yağmur ufaktan başlamış gökyüzü gri. Birbiriyle kesişen 2 nehir var ve her nehrin üzerinde birbirine bağlanan 2 köprü. Nehirlerden birinin kaynağında yağmur yağmış toprak kaymış ve rengi toprak rengine dönmüş. Diğer nehir ise berrak. Taşın üstünde olabildiğince bulduğum açıklıktan aşağıda ki fotoğrafı çektim.

En Güzel Manzara Fotoğrafları Süper Manzaralar Harika İnanılmaz

İlk Amatör Manzara Fotoğrafı

Fotoğrafı buraya nispeten düşük kalite ile yükledim. Malum hosting maliyetleri nedeniyle. Daha yüksek kalite ile görmek isteyenler 500px sitesinde bakabilir. Fotoğrafın 500px linki için tıklayınız.

İşte bir acemi olarak yaptığım tüm çalışmalardan sonra içime sinen ilk fotoğrafım buydu. Aradan 4 yıl geçmiş. Bugün olsa tabii ki daha güzelini yakalarım. Yine bir çok hatam var fotoğrafta. Ama en sevdiğim fotoğraflardan biridir çünkü ilk manzara fotoğrafım bu diyebiliriz.

İki köprüyü tam ortadan alamadım, çünkü taş soldaydı. Biraz daha sağa gidemezdim arkamızda yol ve tepe vardı. İki derenin tam buluştuğu yere inemezdim akıntı beni götüremesede tripod kurulamazdı. Önümde çalılıklar vardı ama doğal bir olay onları kesemezdim. Karşıda ucube gibi duran restaurant, bir başka bir bina ve daha ucube gibi duran bir yeni araba köprüsü vardı. Bu ucubeleri , çalıları vs. photoshop ile düzeltebilirim ama o zaman bu bir fotoğraf değil resim olur. Ben fotoğraf çekmeyi seviyorum olduğu gibi.

O araba köprüsünü yapan hiçmi kendinden utanmamış böyle bir tarihi köprünün yanına bir beton kondurmaya. Bu yapılara restaurantlara izin verin ok ama biraz görsel olsun ? Burası tarihi bir yer. Buraya gelenler fotoğraflarını paylaşacak ve daha sonra bir çok insan daha burayı görmek için gelecek. Restaurant ve yeni araba köprüsüne harcayacağınız 3 kuruş estetik size çok daha fazla turizm geliri olarak geri dönecektir.

Süper Manzara Fotoğrafları ve Doğru Açı

Fotoğraf çekerken herkesin baktığı açıdan bakarsanız sıradan bir fotoğraf çekersiniz. Sıradan fotoğraf çekmek sıkıcıdır. O fotoğrafı siz mi başkasımı çekmiş anlayamazsınız bile. Herkesin baktığı açıdan herkesin sahip olabileceği bir fotoğraf makinesi yada telefon ile çekmişsiniz. O fotoğrafı size ait hissetmezsiniz. Bu benim diyebilmeniz için kendi açınızı bulmanız lazım.

Bu kendi açınızı bulmayı size hiçbir kitap hiçbir video öğretemez. Pratikte deneyerek öğrenirsiniz. Kameranızı unutun ve yanınızda ki nispeten usta fotoğrafçıları inceleyin. Neler yapıyorlar diye. Tabi kendileri size öğretse daha iyi ama çoğu fotoğrafçı öğretmeyi sevmez o yüzden izleyerek öğrenin. Açınızı bulun.

Yüksek Çözünürlüklü Fotoğraflar ve Fotoğraf Siteleri

Fotoğraf Makinesi Aparatları ve Fotoğraf Makinesi Aksesuarları

Süper Ürün Fotoğrafı Çekimi Nasıl Yapılır 2022

En Güzel Manzara Fotoğrafları Süper Manzaralar Harika İnanılmaz
En Güzel Manzara Fotoğrafları Süper Manzaralar Harika İnanılmaz
Manzara Fotoğrafları
En Güzel Manzara Fotoğrafları Süper Manzaralar Harika İnanılmaz
Manzara Fotoğrafları

Yorum yapın