Süper İyi Güzel Fotoğraf Çekme Teknikleri 2022 Güncel

Süper İyi Güzel Fotoğraf Çekme Teknikleri 2022 Güncel

 

Fotoğraf çekmenin incelikleri, fotoğraf çekmenin sırları konusuna girmeden önce kendinize şu soruyu sorun:

Deklanşöre basmadan önce ve de fotoğraf çekimi yapmak için kameranızı hazırladığınız zaman aklınızdan neler geçmektedir?

Herhangi bir fotoğrafçı gibiyseniz pek bir şey düşünmüyorsunuz demektir. İstediğiniz tek şey anı yakalayıp devam etmektir.

Ancak kendinize çekim öncesi bazı soruları sorma alışkanlığı edinmek fotoğraflarınızın kalitesini bir üst seviyeye taşımanıza yardımcı olacaktır. Fotoğraflarınızı kadraja alırken kendinize sormayı alışkanlık etmeniz gereken bazı soruları aşağıda sıraladık.

 en iyi en güzel fotoğraf çekme teknikleri.
en iyi en güzel fotoğraf çekme teknikleri.

Güzel Fotoğraf Çekme Teknikleri: Yansıtmak İstediğim Hikâye Nedir?

Bu soru sizlere fotoğraf çekimi aşamasında; hazırlık yapmak, kadraja almak ve çekim yapmak için herhangi bir tercih yapabilmeniz için yardım eli uzatmaktadır. Aslında sizin kendinize soracağınız sorular: ‘Bu çekimi neden yapıyorum?’’, ‘’Bu çekimin amacı ve bu çekimle beraber değiştirmek istediğim şey nedir?’’. ‘’Bu sadece anı yakalamak için yapılan bir çekim mi? , Anın verdiği hissiyatı mı yakalamak istiyorsun? , Yaptığınız çekim büyük bir seri çekimin parçası mı?  yoksa Sadece anı yakalamak adına yapılan bir çekim mi?’’ gibi sorular sormalısınız.

 

 

Güzel Fotoğraf Çekme Teknikleri: Bu Fotoğrafın Görsel Odak Noktası Nedir?

Seyircilerin doğal olarak bu fotoğraftan etkilenecekleri kısım neresi olacaktır? Bir kere odak noktasını tanımladığın andan sonra kadrajı nereye yerleştireceğin hakkında düşünmeye başlayacaksınız. (Örnek olarak üçte bir kuralını düşünebilirsiniz.)

Odak noktasını geliştirebilmek için daha birçok çeşitli yol vardır – bildiğiniz üzere bazılarını burada keşfediyoruz.

 

Güzel Fotoğraf Çekme Teknikleri: Çatışan Odak Noktaları Nelerdir?

Bir kere seyircilerin gözünde ne yansıtmak istediğinize karar verdiğiniz an, isteğinizin kadraja alınmış olduğunu görürsünüz- gözlerinizi fotoğraf üzerinde gezdiriniz ve fotoğrafta zıtlaşan odak noktalarının, fotoğrafa herhangi bir şey ekleyip, çekip götürdüğüne dair bir incelemede bulununuz. İkincil odak noktaları, fotoğrafa derinlik kazandırmasına rağmen dikkat dağıtıcı bir özelliğe de sahiptir, kısacası yerinizi değiştirmeniz, odak noktanızı değiştirmeniz veya alan derinliği uyumu sağlamanız veya onu yaptığınız çekimden çıkartmanız gerekebilir.

Ayrıca her zaman aklınızın bir ucunda bulundurmanız gereken şey; eğer iki odak noktanız varsa, her zaman için iki çekim yapmalısınız. Her odak noktası için bir çekime eş değer gelecek şekilde bir dağılım gerçekleştirebilirsiniz.

Güzel Fotoğraf Çekme Teknikleri: Ön Planda veya Arka Planda Ne Bulunmaktadır?

Fotoğraflarınızın arka planı, dijital fotoğraflarınızda bulunan en önemli dikkat dağınıklığına sebep olan yerlerden biridir. Görselin arka planında ne olduğunu görebilmek için gözlerinizi mekân üzerinde gezdiriniz(aynısını ön plan için de uygulayınız.). Odak noktasının arka planında ne görmek istediğinize karar veriniz – bulanık mı, güzel mi?

 

Güzel Fotoğraf Çekme Teknikleri : Yeterince Yakın mıyım?

Dijital fotoğrafçılıkta, yaygın olan yapılan diğer hata ise yaptığınız çekimlerdeki öznenin kadrajda çok küçük kalmasıdır. Özneyle beraber kadrajı dolduran çekimler, hem özneniz hakkında daha çok detaya yer vermenizi hem de daha dinamik bir görünüm kazanmanızı sağlar. Bu etkiyi yaratabilmek için bazı seçenekleriniz vardır. Bunlar; kendinizi daha yakına getirirsiniz, öznenizi daha yakına getirirsiniz veya yakınlık etkisini yaratabilmek için daha uzun odak uzunluğuna sahip bir lens kullanırsınız.

 

 

Güzel Fotoğraf Çekme Teknikleri : Işığın Esas Kaynağı Nedir?

Aklınızdan, her zaman öznenizin nasıl ışıklandırıldığı hakkında düşüncelere yer veriniz. Özneniz, ışıksız olduğu zaman detayları kaybedersiniz, resmin netliği yok olur ayrıca kameranız ISO’yu yükseltmek veya deklanşör hızını uzatma (bulanık veya net olmayan fotoğrafların oluşmasına neden olabilir) gibi telafi çalışmalarında bulunabilir. Işığın esas kaynağı nedir, nereden geliyor, yeterli ışık var mı, yapay ışık kaynaklarına ihtiyaç var mı (flaş vb.), düşük ışık veya bu gibi nedenlerden dolayı kameranızın sarsılmaması için tripod üzerinde sabitlenmesine gerek var mı gibi sorular kendinize sormalısınız.

 

Güzel Fotoğraf Çekme Teknikleri : Fotoğrafı Kadraja Doğru Şekilde Mi Alıyorum?

Güzel fotoğraflarınızın övülmesi ne kadar da güzel olurdu değil mi?

Eğimli ufuklar, birazcık eğik olan insanlar veya binalar, aklınızın bir köşesinde her zaman için kontrol etmeniz gereken bir durumdur.

Ayrıca ‘’Kameramı doğru şekilde tutuyor muyum?’’ sorusunu da dikkate almanız gerekmektedir. Birçok insan, bu durumu ciddiye almadığı için çekim hataları ve kamera hareketinden ötürü zarar görmektedir.

 

Güzel Fotoğraf Çekme Teknikleri : Bu Özneyi Çekebilmek İçin Başka Hangi Bakış Açılarını Kullanmalıyım?

10 tane dijital kamera sahibini, bu öznenin karşısına koyduğunuz anda büyük bir çoğunluğu aynı yerden aynı pozu çekecektir. Herkesin yapabileceği standart çekimler yerine kendinize meydan okuyarak büyük bir çoğunluktan ayrılarak, etkileyici olabilecek çekimler yapınız. Bunu yapabilmek için de yaratıcılıktan, değişik açılardan ve bakış açılarından çekim yapmanız gerekmektedir.

Güzel Fotoğraf Çekme Teknikleri : Kamerayı Farklı Bir Açıdan Kullanmanız Yaptığınız Çekimi Nasıl Değiştirebilir?

Maalesef birçok fotoğrafçı, kamerasını her zaman aynı açıdan kullanma alışkanlığını edinmiştir (yatay/manzara veya dikey/portre). Bir yöntemi veya diğerini seçmek mümkün iken formatınızı değiştirmenin, yaptığınız çekim üzerinde mükemmel bir ölçü yaratacağını da hatırlamak faydalı olacaktır. Etkili bir sonuç için kameranızı farklı bir açıdan kaldırmanın da etkili olacağını unutmayınız.

 

İyi Fotoğraf Çekme Teknikleri : Bu Fotoğraf Üzerinde Gözleriniz Nasıl İlerleyecektir?

Bu soru, odak noktası ile ilişkili olmasına rağmen; seyircilerinizin gözleri, siz fotoğraf çekerken ki gibi sabit kalmaz. Bunun sebebi ise fotoğrafı incelemeleridir. İnsanların geneli, çizgileri takip etmeye, biçim ve renk bakımından etkilenmeye hazırdır. Bütün bu görsel öğeleri göz önünde bulundurduğumuzda ise çekimlerimizi epeyce bir şekilde geliştirmemizi sağlayacak olan ipuçlarını toplamış oluruz. Yatay, dikey, çapraz çizgilerin çekimlerinizi nasıl etkilediğine dair daha çok şey okuyup öğrenmelisiniz.

Bütün soruları tabi ki hatırlamıyorsunuz ve bunları denemek için sadece birer çekim yapıp bırakacaksınız – fakat bir dahaki sefere, çekim yaparken kendinize bu sorulardan en az iki veya üç tanesini soracağınıza dair konsantre olunuz. Bunları yaptıkça daha otomatik bir hale geleceğini ve zaman içerisinde, bütün bu soruları doğal bir şekilde göz önüne alarak yaptığınızı farkına edeceksiniz.

Güzel fotoğraf çekme teknikleri için en iyi yabancı kaynaklardan biri 20 Essential Photography Tips for Beginners

Bu yazılar da ilginizi çekebilir :

 

 

Yorum yapın