Table of Contents
Fotoğrafçılık Tavsiyesi 1 : Başlar Başlamaz En Kaliteli Makineyi Almak İçin Çıldırmayınız.
Pahalı olmayan basit bir makineyle de oldukça güzel çekimler yapmanız mümkündür. İsterseniz Flickr adlı uygulamanın sitesine bir göz gezdirebilirsiniz. Kameranızı değiştirmenin zamanı geldiğinde, yaptığınız birçok çekim sayesinde ne çeşit bir makine almanız gerektiğinin bilincinde olacaksınız.
Fotoğrafçılık Tavsiyesi 2 : Tripod’u Her Zaman Göz Önünde Bulundurunuz.
Diğer bakımdan, benimkiler gibi titreyen elleriniz varsa eğer, pahalı olmayan bir tripod almanızı gerektirecektir. Tripod’um yanımda olduğu zaman, yaptığım çekimlerden aldığım hazzın seviyesini anlatmam mümkün değildir. Daha fazla sabitlik elde etmek istiyorsanız eğer tripodla beraber kameranızın zamanlama özelliğini kullanmanız gerekecektir.
Fotoğrafçılık Tavsiyesi 3 : Kameranızı Her Zaman Yanınızda Taşıyınız.
Fotoğraf çekme olasılığınız genellikler en az tahmin ettiğiniz durumlarda gerçekleşir. Uzun lafın kısası, yanınıza basit olan kameranızı ve ekipmanınızı – küçük bir kamera çantası ve bir tripod – aldığınızda bu beklenmeyen fırsatların büyük bir çoğunluğundan yararlanma imkânına sahip olacaksınız. Dahası, telefonunuzun kamerası varsa eğer; ekranınıza, kameranızla yapmak istediğiniz küçük notlar yazabilirsiniz.
Fotoğrafçılık Tavsiyesi 4 : Yapmak İstediğiniz Çekimler Hakkında Liste Yapınız.
Kameranızı, yanınızda taşımadığınız zamanlar için bir not defteri alın ve geri dönüp çekim yapmak istediğiniz yerleri not ediniz. Işık gibi birçok önemli detayı not ettiğinizden emin olunuz. Bu bilgiler sayesinden, çekim yapmak üzere bu sefer o bölgeye, günün veya havanın doğru zamanında dönmüş olursunuz. Yanınızda not defteri taşımak istemiyorsanız eğer, cep telefonunuz vasıtasıyla kendinize Jott.com’dan e-mail atabilirsiniz.
Fotoğrafçılık Tavsiyesi 5 : Fotoğrafçılık İçin Sıradan Konuları Göz Ardı Etmeye Kalkışmayınız.
Evinizin oturma odasında veya arka bahçenizde, çekim yapabilmenizi sağlayacak ilginç bir şeyler görmüyor olabilirsiniz. Fakat bu seferliğine, çevrenizdeki tanıdık şeylere başka bir gözle bakmaya çalışınız. Bunun sayesinde, belki de değişik bir ışık oyunu veya arka bahçenizde yabani bir çiçek yakalarsınız. Unutmayınız, genelde basit bir konu, mükemmel çekimler yaratmaktadır.
Fotoğrafçılık Tavsiyesi 6 : Öğrenim Aşamasından Zevk Almaya Çalışınız.
Fotoğrafçılık gibi hobiler edinmenin en güzel yanı, öğrenecek şeylerin asla tükenmemesidir. İlhan kaynağınızı her yerde bulabilirsiniz. Önemli olan, etrafınızı meraklı gözlerle taramanız ve şimdiye kadar fark edemediğiniz fırsatları yakalamanızdır.
Fotoğrafçılık Tavsiyesi 7 : Bilgi Edinebilmek İçin Ücretsiz Kaynaklardan Da Yararlanınız.
Fikir veya ipucu elde edebilmek için Flickr veya Digital Photography School Forum gibi internet sitelerine göz atınız. Ayrıca yerel kütüphaneniz fotoğraf bakımından oldukça zengin bir kaynak yapısına sahip olacaktır. Fotoğraf çekimlerinin işlem sonrası kısmıyla ilgileniyorsanız, GIMP gibi ücretsiz programlara bir şans verebilirsiniz.
Fotoğrafçılık Tavsiyesi 8 : Kameranızın Ayarlar Kısmını Öğrenmeye Çalışınız.
Odak ve çekiminiz düşündüğünüzden çok daha değişken ve etkileyici olabilir. Bütün o küçük sembolleri öğrenebilmek için kullanım kılavuzunu okuyunuz. Keşfettikçe, hangi efekti beğeneceğinizi bulabilmek için çeşitli ayarlarla çekimler yapınız. Çektiğiniz fotoğraflara bilgisayar üzerinden bakarken, kullandığınız ayarları görebilmek için EXIF veri (genellikle özellikler kısmındadır) kısmını kontrol ediniz.
Fotoğrafçılık Tavsiyesi 9: Basit Kuralları Öğreniniz.
Aktif bir biçimde internet üzerinden, fotoğrafçılığa dair ulaşacağınız bilgi miktarı mükemmel derecede fazladır. Teknik kısmı hakkında deneyimli fotoğrafçıların neler söylediğine daha çok kulak asınız. Bu kuralları yıkmadan önce onları bilmeniz gerekecektir.
Fotoğrafçılık Tavsiyesi 10 : Düzenli Bir Şekilde Fotoğraf Çekimi Yapınız.
Her gün bir şeylerin fotoğrafını çekmeye özen gösteriniz. Bunu yapacak vaktiniz yoksa eğer, yeterince tekrar yapmaya çaba gösteriniz. Böylelikle ne öğrendiğinizi unutmayacaksınız. Kendinizi motive etmenin en güzel kısmı DPS Formunda yer alan haftalık görevleri yapmanız olacaktır.
Fotoğrafçılık Tavsiyesi 11 : Her şeyi Deneyimlemekten Çekinmeyiniz.
Dijital bir kamera kullanıyorsanız gerçekleşen hataların haddi hesabı olmayacaktır. Çılgına döneceksiniz ancak bu durum memnun kalacağınız bir şeyle de sonuçlanabilir. Bu süreçte birçok şey öğreneceğinize eminiz.
İki buçuk yıl önce, yani kendimi fotoğrafçılık işinde bulduğum zamandan beri, öğrenmiş olduğum değişik şeyleri bu gün sizlerle paylaşmak istiyorum. Aldığım bu dersler sayesinde daha çok zenginleştim ve kameranızla çıktığınız bu yolculukta sizler için de bu anlatacaklarımın etkileyici ve ilham verici olacağını umut ediyorum.


