Fujifilm X-T2 Body İncelemesi Süper Tarafsız İnceleme 2018

Fujifilm X-T2 Body İncelemesi Süper Tarafsız İnceleme 2018

Bugün öncelikle bir Fujifilm incelemesi yapacağız. Sonrasında Fujifilm VPB-XT2 Battery Grip İncelemesi ile devam edeceğiz. Son olarak ise fotoğraf makinesi ekipmanları ve fotoğrafçılık aksesuarları satın alma rehberi ile konuyu bitireceğiz.

Fujifilm X-T2 profesyonel fotoğraf makinesi olabilir mi?

Fujifilm X-T2’nin piyasaya sürüldüğü günden bu yana e-mail adresimin gelen kutusuna bir kaç günde bir aynı soruyu soran e-mailler düşüyor; Fujifilm X-T2 profesyonel fotoğraf makinesi olabilir mi?

Fujifilm X-T2 profesyonel fotoğraf makinesi olabilir mi konusuna değinmiş olan bir kaç tane makale çoktan yazıldı ve bir takım forumlarda yorumlar yapıldı; fakat bu konuda verilecek olan en dürüst cevap, aslında piyasada yer alan tüm kamera ve sistemler için de geçerli olan bir cevap. Bu durum tamamen kamerayı ne tür işlerde kullanacağınızla alakalı.

Spesifik bir iş için kullanacağınız kamerayı seçerken değerlendirmeye almanız gereken bir sürü faktör var. Hangi tür lense ihtiyacınız olacak? Hangi ISO aralığını kullanacaksınız? Dinamik aralık, mobilite? Otomatik odaklanma? Video özellikleri? Sağlamlığı? Profesyonel kullanım kolay tanımlanabilir bir terim olmadığı için bu konuda karar verirken değerlendirmeniz gereken konular da haliyle oldukça çeşitli. Yine de Fujifilm X-T2’nin size neler sunduğuna, neler yapabildiğine, bir daha düşünmenizi gerektirebilecek unsurlar olup olmadığına bir bakalım.

 

Fujifilm X-T2 profesyonel fotoğraf makinesi Görüntü Kalitesi

Küçük sensör pazarı söz konusu olduğunda Fujifilm’in en iyi görüntü kalitesini sağlayan markalardan biri olduğu  su götürmez bir gerçek. Sunduğu renklerin mükemmel derecede doğallığı yakalaması bir yana, dinamik aralığı ve ISO performansı da alanında en iyiler arasında yer alıyor. Keskinliği, özellikle de Fujifilm’in kendi lens koleksiyonunda yer alan lenslerle birlikte kullanıldığında, mükemmel sonuç veriyor.

Şahsen, konu görüntü kalitesiyse, kendi kullanmakta olduğum Nikon D750’mi  X-T2 ile değiştirme konusunda tereddüt etmem. Hatta birçok uygulamada, özellikle de portre ve yemek çekimlerinde, Fujifilm’in bana sağlayacağı doğal renk uyumunu tercih edebilirim. Hem tonlar arasındaki geçiş hem de gölgeden parlak ışığa geçişler gözüme çok daha iyi görünüyor.

Görüntü dosyalarını limitlerin sonuna kadar zorlayıp denemeler yapınca tam çerçeve sensörlerde biraz zayıf kaldığını söylemek yerinde olabilir. Yüksek ISO seviyesinde, Fujifilm X-T2 parlak ışıkta detayları biraz kaybediyor ve yaptığım teste göre Nikon D750’den ½ durak daha önce mor gölgeler oluşmaya başlıyor. Çok büyük bir fark değil; ancak görüntü dosyalarını en üst limitlere kadar çekerek kullanmayı düşünüyorsanız, muhtemelen X-T2 size uygun bir seçim olmayacaktır.

Fujifilm X-T2
Fujifilm X-T2
Fujifilm X-T2 profesyonel fotoğraf makinesi Lens Sistemi

Fuji lens koleksiyonu sistemin bir yıldız gibi parlamasına sebep oluyor. Ekstrem genişlikteki lensten telefotoya kadar geniş bir yelpazede yer alan koleksiyonun içerisinde kötü bir tane bile lens bulunmuyor. Bir spor veya vahşi doğa fotoğrafçısı olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki, 50-140mm ve 100-400mm lensler harikulade seçenekler. Manzara fotoğrafçıları için ise 10-24mm f/4 ve 16-55mm f/2.8’nin ikisi de harika seçenekler, prime’lardan söz etmeye gerek bile duymuyorum, zira piyasada bulunanların en iyilerinden oldukları çok açık.

 

Buna rağmen, ‘özellikli lens’ kategorisinde pek de bir seçenek sunmuyorlar. Garip bir odaklama uzunluğu bulunan tek makro lensi olması ve oynar başlıklı lens seçeneği sunmuyor olması bazı kullanıcıları X-T2’den uzaklaştırabilir. Mimari fotoğrafçılığı ile uğraşanlar mesela, Fujifilm X-T2 kullanmayı tercih ederlerse çok şey kaçırırlar. Tabi doğruya doğru, Fuji’nin lens çeşitliliğini geçtiğimiz 4 yıl içerisinde 3 lensten 21 lense çıkardığını da unutmamak lazım. Bugün eksik olduğu için eleştirdiğimiz bu lenslerin de koleksiyona eklenmesi düşündüğümüz kadar çok zaman almayabilir.

Fujifilm X-T2 profesyonel fotoğraf makinesi  Otomatik Odaklama

Bu Fujifilm’in hep gecikmeli olarak takip ettiği bir alan olmuştur. Ancak, Jason Vinson’in incelemesinde okuyabileceğiniz ve kameranın piyasaya sürülmesinden sonra etrafta konuşulan tüm ‘şükürler olsun’ başlıklı yorumlardan anlayacağınız üzere, bu sorun da artık çözülmüş. Fujifilm en üst kalibredeki DSLR kameralarla kendi sistemi arasındaki farkı çok aza indirmeyi başarmış. Adı kötüye çıkmış olan odak avı ve az ışığı kaçırma gibi problemler artık geçmişte kaldı. Otomatik odaklama performansı iki saniyeyi geçmiyor.

 

Yeni takip sistemine ve ayarlar arasındaki geçişlere alışmak biraz zaman alacak olsa da, bir kere ayarlarınızı oturttunuz mu bir daha endişelenecek bir şey kalmıyor. Her çerçeveyi düzgün çekiyor, bir tane bile kaçırmıyor. Aynasız kameralarda bulunan kapalı çevrim odak sisteminin en iyi DSLR kameralarının odaklama sistemini bile geçme potansiyeli var ve Fujifilm’de X-T2 ile bunun farkına varmış gibi duruyor.

 

Fujifilm X-T2 profesyonel fotoğraf makinesi Gövde Kalitesi

Fujifilm’in diğer alt segman modellerinin aksine, X-T2 hava şartlarına karşı korumalı, tank gibi üretilmiş ve üzerine yükleyebileceğiniz her türlü yükü çekmeye hazır olduğu hissini veriyor. Geçenlerde çok şiddetli bir tayfun olan Meranti yaşanırken Tayvan’a yaptığım bir ziyaret boyunca, bir şelalenin önünde ve deniz kenarında portre çekimleri gerçekleştirdim. Muhtemelen bu benim yaptığım en akıllıca şey değildi, ama X-T2 hiç bir pozu kaçırmadı. Yaşadığım tek sorun, lensimi ne kadar hızlı temizleyip yeni poza geçebilmemle ilgiliydi.

 

Yeni hafıza kartı girişi ve giriş koruma kapakçıkları önceki modellere kıyasla çok daha gelişmiş ve görünen o ki kötü hava şartlarını bile geri püskürtebilecek güçte. Gerçekten de, söz konusu olan gövde kalitesi ise daha büyük bir kameraya ihtiyaç duyacağınızı sanmıyorum. X-T2’nin gövdesi mükemmel standartlarda üretilmiş.

Fujifilm X-T2 profesyonel fotoğraf makinesi Flaş

Ful flaş ekosistem eksikliğinin düğün ve davet fotoğrafçılarını bu kameradan uzaklaştırabileceğini düşünüyorum. Tabi ki de birkaç tane flaş seçeneğiniz var ve tercihiniz manüelden yanaysa hala size ful manüel kontrol etme imkanı tanıyan markaya ait olmayan uzaktan tetikleyicilerle çalışabiliyor. Ancak yakala ve patlat tarzı çalışmayı sevenler için pek de yeterli değil. X-T2 tüm seçeneklere ve teknolojiye sahip; ancak henüz yeterli flaş opsiyonu veya uzaktan kumandalı tetikleme sistemini desteklemiyor. Buna rağmen, çantanızda bulunan ND filtresi ve yeni 1/250 senkron hızını yakalayan yeni enstantanesi ile birçok uygulama için fazlasıyla yeterli olacaktır.

 

Fujifilm X-T2 profesyonel fotoğraf makinesi Çift Kart Girişi

Bu Fuji için tam zamanında yapılmış, harika bir ilerici hamle. Birçok fotoğrafçı çektiği görüntünün gereğinden fazla kopyası olsun ister ya da bir karta ham görüntü diğerine JPEG kaydetmek ister. Tüm bu seçenekler mevcut ve iki giriş de hızlı UHS-II kartları destekler nitelikte. Ayrıca, gövdenin çok genişlemeden iki kart girişi sığdırabildiğini görmek de büyük bir artı.

Fujifilm X-T2 profesyonel fotoğraf makinesi Bağlanma

İşte bu en çok şikayeti aldığımız noktaların başında yer alıyor. Fuji’nin bağlanma desteği gerçekten çok zayıf. Adobe Lightroom’a bağlanabilmek için ekstra satın aldığınız bir kablo pek de bağlanma desteği sayılmaz. Capture One kullanmak isteyen stüdyo fotoğrafçıları ne yapsınlar? Pazarda yer alan birçok iyi markanın bağlanma desteğini paketin bir parçası olarak sunmasına ne demeli? Bu açıdan Fuji tam bir hayal kırıklığı. Şahsi fikrim, yemek çekimi yaparken eş zamanlı olarak ham görüntülerin dizüstü bilgisayarıma aktarıldığını bilmek harika olurdu. Şu an için sadece JPEG ön görüntüsünü Uzaktan Kamera uygulamasında görmekle yetiniyorum.

Fujifilm X-T2 profesyonel fotoğraf makinesi Sonuç

Tüm kamera gövdeleri gibi bu kameranın da çeşitli iş tanımları için birbirinden farklı artıları ve eksileri var. İhtiyaçlarınıza bağlı olarak, Fujifilm X-T2 sizin profesyonel kullanımınıza hazır olabilir, ya da olmayabilir. Buna sadece, ihtiyaçlarınız doğrultusunda, siz karar verebilirsiniz. Kamerayı profesyonel şekilde kullanan başkalarından da bu konu hakkındaki fikirlerini ve kameranın eksik olan yönleri hakkında fikrinizi almak çok iyi olurdu. Yorumlar kısmına yazmanızı bekliyorum.

Kaynak ve Yazar : Dylan Goldby

 

Fujifilm VPB-XT2 Battery Grip İncelemesi

Fujifilm T2 Kore’de piyasaya çıktığı günden beri elimden düşürmedim. Tüm yeni özellikleri ve arttırılan hızı sayesinde çok keyif alarak kullanıyorum. Tüm konsept ve amaçlara uygun olduğu için şu sıralar ki en favori kameram. Bu kamerayı ailelerle çalıştığım projeler hariç her türlü işte kullanabiliyorum. Yine de pil ömrü ve boyutları açısından bir iki kusuru yok değil. Kamerayı tüm gün kullandığımda parmaklarımın ağrıdığını fark ettim ve gün içinde kaç defa pil değiştirdiğimi hatırlayamıyorum bile. Madem böyle sorunlar yaşıyorum o zaman Fuji’nin yeni çıkardığı, VPB-XT2, dikey Battery Grip (ya da Fujinin verdigi isimle Vertical Power Booster Grip) bir deneyeyim ve yüksek satış fiyatını hak edip etmediğine karar vereyim dedim.

Fstoppers Reviews the Fujifilm VPB-XT2 Camera Grip

Battery Grip ekstra iki pil için gerekli yeri sağlamakla kalmıyor bunun yanında performans arttırıcı ve dokunmatik kontrol sağlayan bir kaç ekstra tuş da barındırıyor. Özellikler kâğıt üstünde iyi duruyor ve X-T2 deneyimini yeni bir boyuta taşıyacak gibi. Lokal Fuji dükkânımda tutucuyu bir kaç dakika kurcaladıktan sonra, ürünü satın almaya karar veriyorum. Cüzdanımı hafiflemiş bir şekilde dükkandan çıkıyor ve tutucunun tüm özelliklerini keşfetmek için sabırsızlanıyorum.

 

 

Fujifilm X-T2 Battery Grip Gövde Kalitesi

İlk dikkatimi çeken bu tutucunun daha önce denediğim herhangi bir tutucuya benzemeyişi oluyor. Ele tam oturuyor ve sanki kameranın doğal bir uzantısıymış gibi bir his veriyor. 5D Mark II’den D800’e kadar bugüne kadar denediğim hiç bir tutucunun bu denli kameranın bir parçası olduğu düşünmemiştim. Her zaman için kameraya yabancı bir aparatın gövdeye zorla tutturulduğu hissi hakimdi. Kalitesi aynı, görüntüsü aynı ve gövdeye oturuşu mükemmel. Zaman içerisinde bu tutuş gücü aynı kalacak mı göreceğiz ama şimdilik o diğer tutucularin sahip olduğu rahatsız edici gevşeklik yok gibi duruyor.

Sonuç olarak, elimde kesinlikle iyi yapılmış bir ürün var.

Tasarıma dair beni rahatsız eden sadece üç küçük detay bulunuyor. Birincisi kilitleme kolu. Bana öyle geliyor ki Fuji bu denli iyi bir tutucu üretebilmek için masraftan kaçınmamış ama söz konusu kilitleme kolu olunca ucuza kaçmış. Kolun plastik olması kamera ve tutucunun kalitesine kıyasla çok uyumsuz kalıyor. İkinci problemse, gövdenin önünde yer alan tutma uzantısının biraz gereksizmiş gibi bir his vermesi.

Neden orada olduğunun farkındayım, daha fazla tutuş sağlayıp, ağırlığı dengeli dağıtabilmek için ama her an bu parçayı çıkartıp atabilirmişim gibi bir his var içimde. Sonuncu sorun da, ek çıkışlar için kullanılan lastik koruyucu. X1 kullanıcısıyken bu lastik koruyucular başıma bir sürü is açmıştı. X2’ye geçtiğimde bunların plastik kapakçıklarla değiştirilmiş olduğunu gördüğümde inanılmaz mutlu olmuştum. Aynı kapakçık çözümünün bu tutucuya da uygulanmamış olması beni hayal kırıklığına uğrattı. Neyse ki 2 senelik garantim var!

https://cdn.fstoppers.com/styles/full/s3/media/2016/10/23/fstoppers-fujifilm-x-t2-grip-vpb-xt2-01.jpg

Fujifilm X-T2 Battery Grip Kavrama

Fuji bunu da çok iyi başarmış. X-T2’nin bir uzantısı gibi hissettiriyor. Tutucuda yer alan hafiften derin girintisi güzel düşünülmüş bir detay ve tüm tuşlar çok doğru şekilde yerleştirilmiş. Hatta, biraz daha ileri giderek, tutucuda yer alan tuşların asıl gövdede bulunan tuşlardan çok daha iyi yerleştirildiğini bile söyleyebilirim. Kumanda tuşları bunun en güzel örneği. Bu tuşlar elime çok daha yakın dolayısıyla çekim yaparken bunlara ulaşmak çok daha kolay oluyor.

Eğer DSLR’ye alışkınsanız o zaman bu ekstra ağırlığı fark etmeyebilirsiniz ama X-T2nin kendisinden çok daha ağır hissediliyor. Bu iyi bir şey de olabilir, kötü bir şey de. Sonuç olarak, ben kendi çekim tarzıma uygun olduğunu düşünüyorum. Eğer kasabada kendi kendime çekime çıkmışsam ya da eşimle gece bir yerlere çıkmışsak muhtemelen tutucuyu evde bırakırım. Ama ekstra güç ve ağırlık tüm gün süren çekimler ve nişan törenleri için ideal.

Yine çok kayda değer problemler olmamakla beraber kavramayla alakalı da bir kaç şikâyetim olacak. Birincisi avuç içim deklanşör tuşunu kapatıyor ve çoğunlukla fark etmeden tuşa yarım basmış oluyorum. Kilidi kullanarak bunu önleyebilirim ama her ayar değiştirdiğimde kilit kolunu açıp kapamak daha büyük zahmet.

Elleriniz daha küçükse böyle bir sorun hiç yasamayabilirsiniz ama benim için oldukça sinir bozucu bir durum halini aldı ve ne yazık ki bir çare de bulamadım. İkinci sorun da deklanşör tuşu. Fujilerin tuşları benim favorimdir ama bu tuş sanki daha çok bir DSLR’ye aitmiş hissi veriyor. Bu tuşun neden ana gövdedeki deklanşörden farklı ve daha gömük olması gerektiğini anlıyorum ama yine de bu haliyle bir Fuji deneyiminden çok uzak kalıyor. Üçüncüsü ise kişisel bir konu. Lens değiştirirken kendimi normalden çok daha sakar hissettim. Tutucu yüzünden lensi değiştirirken bir yandan da kamerayı tutmakta baya zorlandım. Muhtemelen büyük lenslerle bu o kadar da önemli bir sorun olmaz ama küçüklerle sorun büyüyor ve kamerayı tutmak gerçekten zorlaşıyor.

 

 

Fujifilm X-T2 Battery Grip Fonksiyonellik

İşte bu açıdan tutucuya hakkini vermek lazım. Birçok tutucu, kamerayla yaşadığınız deneyime fazladan bir değer katma açısından bir şakadan ibarettir. Dikey çekimleri kolaylıkla gerçekleştirmekten ve biraz da fazladan güç yardımı sağlamaktan öteye gidemezler. Bunlara kıyasla Fuji tutucu X-T2’ye o kadar artı sağlıyor ki pahalı olmasının neredeyse hiçbir önemi kalmıyor.

 

Kutusunda ne söylüyorsa aynısını gerçekleştiriyor. Ek güç kaynağı, fazladan kayıt süresi, tutucu içi şarjı, düşürülmüş deklanşör gecikmesi ve kulaklıkla ses denetiminin hepsini size sunuyor. Bunların hepsi kulağa harika geliyor ama acaba bu dediklerini yeterince iyi gerçekleştirebiliyor mu ve gerçekten de çekim deneyiminize istenen fiyatı karşılayacak derecede bir katkı sağlıyor mu? Evet mi hayır mi?

 

Tutucu içinde pil şarj etme özelliği bir harika. Geçen hafta uzun suren bir çekimde, tutucunun içinde yer alan iki pili de bitirdim ve kolayca tutucuyu kameradan çıkararak duvardaki prize taktım. Pillerin şarj olmasını beklerken asıl gövdede yer alan pillerle çekime devam ettim ve sonrasında tutucuyu tekrar kameraya geri taktım. Süperdi.

 

Güçlendirme özelliğine gelirsek, bunun kameranın gücünü baya arttırdığını fark ettim. Çığır açan bir yenilik olmasa da deklanşör gecikmesinin geliştirilmesinin de işime yaradığını söyleyebilirim, özellikle arka arkaya pozlarda vizörün tamamen kararma süresinin kısalması oldukça işe yarayan bir özellik.

Bir diğer fark da video kayıt süresi. Arttırılan kayıt süresi ile artık çekim yaparken sürekli saate bakmanıza gerek kalmıyor. Bu özellikle uzun tekrarlar alıyor ya da röportaj çekimi yapıyorsanız daha da önem kazanıyor.

 

Ekstra kontrol tuşları gerçekten yardımcı oluyor, özellikle de pozlama telafisi C’ye ayarlanmışsa. Fuji sisteminin en beğendiğim özelliklerinin başında pozlama telafisi geliyor. Buna atanmış spesifik bir tuş olması çekimi çok kolaylaştırıyor ve bu tutucu da aynı deneyimi size sunmaya devam ediyor. Aynı şekilde çok işe yarayan bir başka tuş da Q tuşu. Çünkü dikey pozisyondayken bile menüye kolaylıkla ulaşmanızı sağlıyor. Yalnız menü vizörde dikey pozisyona geçmediği için, menüyü kullanabilmek için kamerayı döndürmeniz gerekiyor.

 

 

Fujifilm X-T2 Battery Grip Artıları
  • Kameraya çok iyi oturuyor
  • Ekstra özellikleri
  • Geliştirilmiş çekim arası suresi
  • Girintili tutma bolumu
  • Şarj edilmesi
  • Video kayıt suresi
  • Taşırken ki ağırlığı
Fujifilm X-T2 Battery Grip Eksileri
  • Fiyatı (329 Dolar)
  • Ekstra pil tedarik edilmemesi
  • Deklanşöre yanlışlıkla avuç içiyle basmak çok kolay
  • Gereksiz ön parça
  • Ek çıkışlar için bulunan lastik koruyucunun yeni tasarım gövdeyle uyumsuzluğu
  • Ses denetleme girişi çok küçük bir tıkayıcı gerektiriyor

 

Yazar ve kaynak :

https://secure.gravatar.com/avatar/b1fe45151b726df27d02c4e138aeaa1f.jpg?d=https%3A//cdn.fstoppers.com/default/unknown-sq.jpg&s=100&r=G

Dylan Goldby

Yüksek Çözünürlüklü Fotoğraflar ve Fotoğraf Siteleri

Fotoğraf Makinesi Aparatları ve Fotoğraf Makinesi Aksesuarları

Süper Ürün Fotoğrafı Çekimi Nasıl Yapılır 2022

 

Yorum yapın