Çocuğunuzun okulda ve hayatta başarılı olmasına yardımcı olmak için duygusal zeka gelişimi çok önemlidir.
Zihinsel yetenek, okulda veya hayatta başarıyı garantilemek için yeterli değildir. Hatta bazı durumlarda üstün bilişsel becerilere sahip çocuklar verdikleri sözü tutamazlar çünkü duygusal zekadan mahrumdurlar. Kendileri ve başkaları ile uyuşmazlar; Sosyal ve duygusal bağlamda söylenilenleri anlayamazlar. İşbirliği yapmada veya tartışmaları çözmede iyi değillerdir.
Eğitimci ve ebeveynler çocukların içgörülerini önemserler. Onlara her gün kalplerini ve akıllarını kullanmaları için yol göstermeliyiz. Çocuğunuzun doğuştan gelen mizacı ısrar, iyimserlik, memnuniyet ve empati kurmak için uygun olmasa bile, o yönde ona rehberlik edebilirsiniz.
Duygusal zeka gelişimi için öneriler :
Duygusal Zeka Gelişimi ‘ne erken başlayın. İdeal olanı aileyle birlikte çok erken yaşlarda başlanmasıdır. Küçük çocuğunuza duygusal olarak uyum sağladığınızda, ona hem empati kurması için örnek olursunuz hem de anlaşıldığını ve değer gördüğünü hissettirirsiniz.
Duygusal Zeka Gelişimi için anlayışlı olun, ancak sınırlarınız da olsun. Çocuğunuzun tüm isteklerine boyun eğmek mantıksızdır. Önemli olan duygularına saygı duyup anlayışlı olmanızdır. Katı disiplin ve/veya umursamazlık, çocuğunuzun duygusal zekasının gelişimini olumsuz etkiler.
Duygusal Zeka Gelişimi için rol model olun. Çocuğunuz, duygularınızı ifade ediş biçiminizden ve başkalarıyla olan etkileşiminizden birçok şey öğrenir.
Duygusal Zeka Gelişimi neşelendirin. Önemli gördükleri yetişkinlerin onayını ve desteğini alan bebekler ve küçük çocuklar, çoğu zaman başarı elde ederler. Bu sayede hayatın zorluklarına karşı daha iyimser olurlar. Çocuğunuz büyüdükçe, onun duygusal koçu olun. Üzgünse ya da hayal kırıklığına uğramışsa, hislerini ciddiye alın. Onu neyin üzdüğünü anlamaya çalışıp kendini rahatlatmasının bir yolunu bulmasına yardımcı olun.
Duygusal Zeka Gelişimi için yeteneğini keşfedin. Tüm bu maddelerin içinde en önemlisi sadece çocuğunuzun hislerini anlamak değildir, tutkularını da anlamaya çalışın. Doğal yeteneklerini bulup geliştirmesini sağlamak, en az merakını ve öğrenme isteğini desteklemek kadar değerlidir.
Duygusal Zeka Gelişimi için arkadaş edinmesine ve arkadaşlıklarını sürdürmesine yardımcı olun. Nazikçe, asla eleştirmeden çocuğunuzun akranlarıyla olan ilişkilerinde ona yol gösterin. Stresle başa çıkmayı, kendi hisleriyle başa çıkmayı ve diğer insanların hissettiklerini düşünebilmeyi öğretin.
Bazı okullarda “duygusal okur yazarlık” dersleri verilmekte. Kriz anlarını duygusal zeka derslerine çevirmeye çalışın. Her bir öğrenme deneyimi çocuğunuza kavrama becerisi kazandırır. Çocuğunuzun “doğru” mücadeleyi bulmasına ve duygusal zekasına katkıda bulunursanız, akademik başarı ve ileriki yaşamında başarı da ardından gelecektir.