Süper Muhteşem Doğa Fotoğrafları Ödüllü En Güzel Fotoları 7

Süper Muhteşem Doğa Fotoğrafları Ödüllü En Güzeller

 

Muhteşem Doğa Fotoğrafları  ÖNEMLİ TAKTİKLER

İnişli tepeler ve vadiler, büyüleyici ormanlık alanlar, engebeli kıyı şeridi ve benekli bahar çayırı, doğa çekimleri ‘nde duygu yüklü ve etkileyici bir çalışma ortaya çıkarabilmek için çokca kullanılan konulardır.

Aşağıda, başarılı doğa manzaraları çekimi yapabilmek için için başvuracağınız beş ayrı adım bulunmaktadır;

Doğa Fotoğrafları Birinci Adım: Mükemmel Durağı Bulunuz.

Dışarıya çıkmadan önce mükemmel çekim alanını bulmak için gezerek harcayacağınız benzin miktarını azaltmaya yönelik küçük planlar yapabilirsiniz. Yakınınızdaki veya uzağınızdaki noktaları internet üzerinden veya kütüphanenizden veya mahallî turist bilgi ofisinden araştırabilir, fikir edinebilmek için daha önce nelerin nerelerde çekimi yapıldığına dair bilgi toplayabilirsiniz. Sizi etkileyen veya sizin beğenmenizi sağlayan fotoğrafçıların çekimlerini incelemek düşünüldüğü gibi ayıp değildir. Sizin yaptığın tek şey yapılan işi nasıl başardıklarını anlamaya çalışmanızdır.

Ayrıca yürüyüş, kamp, dağ tırmanışı, bisiklet, kanal botu gibi görsele etkileyicilik kazandıran arazilerde yapılan etkinliklere dair de bilgi toplayabilirsiniz. Nerelerde çekim yapmanız gerektiği ve nerelerden kaçınmanız gerektiğine dair fikir edinmek için kişisel veya internet üzerinden diğer fotoğrafçılarla konuşunuz. Bir kere nerelere gitmeniz gerektiğine dair liste yaptığınızda kısa da olsa bir gezintiye çıkıp oralara değip değmediğini görmeniz gerekmektedir.

Muhteşem Doğa Fotoğrafları en güzel doğa fotoğrafları ödüllü doğa fotoğrafları
Muhteşem Doğa Fotoğrafları en güzel doğa fotoğrafları ödüllü doğa fotoğrafları

Harol Hoyer fotoğrafı.

Doğa Fotoğrafları İkinci Adım: Doğru Işığı Yakalayınız.

Bir manzara, görselinizin boyutuna bağlı olarak doğru ışık yardımı ile geliştirilebilir. Bu durum daha çok bizim ‘’güneş’’ olarak adlandırdığımız ışıkla aynı ölçüdedir. Birçok manzara fotoğrafçısına göre güneşin doğuşundan veya batışından bir saat önce beliren erken gün ışığında çekim yapmak gereklidir. Bazı fotoğrafçılara göre ise gün doğumu canlı renkler sunarken, diğer fotoğrafçılar ise öğlen saatlerinde görünen kış güneşinin çekimler için daha avantajlı olduğunu savunur.

Fikrin her ne olursa olsun, fotoğraf çekimine başlamak için görselinizin arkasında veya yanında ışık olmalıdır; ayrıca program ayarlarını yapmalı ve gerekli çekim pozisyonunu bulmak için hazırlanmalısınız. Yanınıza, rahat bir sandalye, sıcak içecek termosu ve sıcak kıyafetler almayı da unutmayınız. Özellikle büyük bir mesafe kat etmeniz gereken gezilerde böylesine güzel bir bölgede çekim yapmak için güneşin doğuş ve batış saatlerini gözden geçirmeniz yararınıza olacaktır.

Muhteşem Doğa Fotoğrafları en güzel doğa fotoğrafları ödüllü doğa fotoğrafları
Muhteşem Doğa Fotoğrafları en güzel doğa fotoğrafları ödüllü doğa fotoğrafları

Bir Brent Danley fotoğrafı.

Doğa Fotoğrafları Üçüncü Adım: Yaratıcı Betimlemeler Oluşturunuz.

Boş bir alan, sıkıcı bir görsel yaratabileceğinden dolayı seyirciyi nelerin etkileyebileceğine dair düşünmeniz ve gerekli eklemeleri yapmanız gerekecektir. Çevrede etkileyici özellikte nesneleri bulmak için dolaşınız; ayrıca üçte birlik, simetri ve altın oran gibi manzarayı güzelleştirecek olan taktiklere başvurunuz.

Coğrafik olaylara dikkat ediniz ve bunların birbirleri ile olan kesişim noktalarını inceleyiniz. Örneğin, ufuk çizgisinin, bir dağın veya gölün şeklinin nasıl kesiştiğini veya aralarında ne kadar mesafe olduğunu ölçünüz, ardından bunların maksimum etki sağlayabilmesi için nerelere konulması gerektiğine karar veriniz. Esas ilgi noktası olarak yansımaları veya gölgeleri bile seçebilirsiniz. Bakanın gözünde etki bırakmak için ön planda etkileyici öğelere yer veriniz veya bakanın dikkatini çekebilecek nitelikte olan yol, nehir veya demiryolu gibi öğelere görselinizde yer veriniz.

Çekim yapmadan önce kendinize birtakım sorular sormanız gerekmektedir. Örneğin, Bu görselde beni etkileyen ne? Bu görsel bana bir şeyler katıyor mu? ve Bu görselin esas etki noktası nedir ve bunu en iyi şekilde sunuyor muyum? Yapacağınız çekimin etkileyici olabilmesi için bu soruları sorarken kendinize karşı dürüst olmanız gerekmektedir. Son olarak her şeyi bir kenara bırakıp fotoğraf çekiminiz gerçekleştiriniz. Unutmayın ki çekiminiz başarılı olmasa bile sonucunda deneyim elde etmiş olacaksınız.

Muhteşem Doğa Fotoğrafları en güzel doğa fotoğrafları ödüllü doğa fotoğrafları
Muhteşem Doğa Fotoğrafları en güzel doğa fotoğrafları ödüllü doğa fotoğrafları

Bir Garry Schlatter fotoğrafı.

Doğa Fotoğrafları Dördüncü Adım: Gerekli Kurulumu Yapınız.

Herhangi bir ön planda, aşırı alçak ayarda görüntü düz, aşırı yüksek ayarda ise görüntü yamuk duracağından dolayı tripodunuzun yüksekliğini en iyi görüş açısını verebilecek şekilde ayarlayınız. Ani bir rüzgâr fırtınasından dolayı görsel bozulacağı için tripoda sağlamlık kazandıracak bir taş dolusu çanta veya sırt çantanızı asabilirsiniz; ancak tripodunuz ayrı-düzeyli ise yapmanız gereken en sağlam ve en güvenli şekilde kullanmanızdır.

Lens titreşimini azaltıcı ayarı kapatınız ve kameranızın ISO ayarını 100 ile 200 arası bir seviyeye getiriniz. Bunu özellikle akşam karanlığında veya alacakaranlıkta ışığın az çok var olduğu uzun çekimler yaparken manuel kullanımda tercih ediniz. Bu uzun çekimler cezir bulanıklaşmasını, denizin akışını veya bir bulutun gökyüzündeki hareketini bir araya getirerek zarif ve ruhani bir şekilde bir araya getirir. Işığın çok sert olduğu öğle saatlerinde bu tarz uzun çekimler yapmak istiyorsanız eğer lense giren ışığı önleyebilecek filtreler kullanmanız gerekecektir.

Muhteşem Doğa Fotoğrafları en güzel doğa fotoğrafları ödüllü doğa fotoğrafları
Muhteşem Doğa Fotoğrafları en güzel doğa fotoğrafları ödüllü doğa fotoğrafları

Doğa Fotoğrafları Diyafram Önceliği

Diyafram Önceliği kullanmak alan derinliği ile oynamanıza imkân sağlarken f/11 ve f/22 değerleri arasında diyafram kullanarak geniş kapsamlı bir çekim yapabilmenize da olanak sağlar. Ayrıca daha da yaratıcı olabilmek için daha geniş bir diyafram kullanarak sığ alan derinliği yaratabilir veya ön plana daha çok odaklanabilirsiniz. Ardından Payback uygulamasını kullanarak görselin netliğinden ve renklerin doğruluğundan emin olabilmek için yakınlaştırmalar yapınız, ardından ton dağılımı yardımı ile çekimi onaylayınız. Kameranız izin veriyor ve hafıza kartınız da çalışıyorsa eğer RAW ayarında çekim yapmanız önerilebilir.

Ayarlamaların ardından ise renk, zıtlık ve çekim üzerinde önemli bir kontrol sağlamış olacak, manzara için gerekli çekim pozunu ayarlayacak ve potansiyel doğa manzarası görseline erişeceksiniz.

KESKİN DOĞA FOTOĞRAFLARI ELDE ETMEK İÇİN BİLİNMESİ GEREKENLER

Doğa fotoları için en önemli elementlerden biri görselde yer alan bütün öğelerin keskin olmasıdır. Genellikle bu durum ön plandaki öğelerin kameranızdan metrelerce uzakta olması aynı şekilde arka planınızdaki öğelerin de kilometrelerce uzakta olması ile sağlanmaktadır. Kısacası bunu gerçekleştirebilmek için alan derinliğinin yeterince geniş olmasından emin olmanız gerekmektedir ki böylelikle görselde yer alan bütün öğelerin yeterince uygun olabilmesi sağlansın.

 

Bu doğa fotoğrafında yer alan her şeyi, ön planda bulunan donuk göl üzerinden arka planda yer alan tepelere kadar keskin bir odakta çekmek zorundaydık.

Doğa fotoğraflarında yer alan kişisel bir noktaya odaklanmışsanız eğer bunun anlamı kendinize algılayıcılar arasında paralel olarak bulunan bir odak yarattığınızdır. Ön planda ve arka planda yer alan nesnelerin tümü teknik olarak odak sayılmaz; ancak fotoğrafta ‘’alan derinliği’’ olarak adlandırılan ve nesnelerin kabul edilebilir derecede keskin olduğu bir bölge vardır. Örneğin, aşağıda yer alan fotoğrafta, kamera kayaları odağı olarak belirlemiştir. Kısacası odak düzlemi, alan derinliğinin birleşmesini sağlayan, ön planda veya arka planda bulunan, algılayıcıların karşısındaki kayaların ve kabul edilebilir sınırda olan keskinliğin ardında yatır.

Muhteşem Doğa Fotoğrafları en güzel doğa fotoğrafları ödüllü doğa fotoğrafları
Muhteşem Doğa Fotoğrafları en güzel doğa fotoğrafları ödüllü doğa fotoğrafları
Keskin Doğa Fotoğrafları Alan Derinliği Şeması

Teorik olarak gösterilen bu örnek, verilen odak uzaklığı, diyafram ve odak noktasına göre alan derinliğini gösterir. Alan derinliği her zaman 1/3 görselin ön planında ve 2/3 şeklinde de arka planda yer almaktadır.

Yukarıda yer alan şemadaki fotoğraf, uygun keskinlikle beraber bütün ağaçları barındırabileceği yeterli alan derinliğine sahip değildir (Örnek: Nesneler odak dışı görünür.); ancak alan derinliğini istenildiği kadar genişletebilmenizi sağlayan bir dizi faktör bulunmaktadır. Bunlar; odak uzaklığı, diyafram ve odak noktasına olan uzaklık olarak isimlendirilebilir. Aşağıda yer alan bu etkenlerin alan derinliği ile arasında bir ilişki olduğu görülmektedir.

Keskin Doğa Fotoğrafları için Alan derinliği Etkenleri

 

Doğa Fotoğrafları için Odak Uzaklığı:

Odak uzaklığınız, görselinize bağlı olarak ayarlanır. Odak uzaklığını değiştirdiğinizde paralel olarak görüş alanınızı da değiştirmiş olursunuz. Bunun anlamı ise alan derinliğinizi değiştirmek için genelde odak uzaklığını değiştirmediğinizdir; ancak bununla beraber, odak uzaklığınızda yer alan diğer öğeleri de etkilemektesinizdir. Kısa bir odak uzaklığı (geniş açılı), uzun odak uzaklığından (telefoto) daha geniş bir alan derinliği verecektir.

Doğa Fotoğrafları için Diyafram:

Yüksek bir ihtimalle alan derinliğinde yer alan en önemli etken ‘’diyafram’’dır. Dar bir diyafram (geniş f değeri), daha geniş bir alan derinliği vermektedir. Görselin esas değerini harcamamak adına ışın kırıcı diyafram kullanarak görselin alan derinliğini en yüksek değere getirebilmek için daha küçük bir diyafram seçmenin önemi büyüktür.

Doğa Fotoğrafları için Odak Noktasına Olan Uzaklık:

Belirlenen odak uzaklığı ve diyafram arasındaki birleşim sonucunda, alan derinliği yaratacak olan odak düzleminin nereye konumlandırılacağına karar verilir. Kameradan odak noktasına kadar olan mesafe arttıkça paralel olarak alan derinliği de artacaktır. Kısacası seçilen odak uzaklığı genellikle belirlenen diyafram ve alan derinliğini oluşturan odak noktasıyla birleşiminden ortaya çıkar.

Doğa Fotoğrafları için Hiperfokal Uzaklık:

Tüm görselin odak noktasında olduğunu belirleyebileceğimiz tek bir nokta vardır; o da alan derinliğini ön plandan sonsuzluğa doğru taşımaktır. Bunu yapabilmek içinse hiperfokal uzaklığa odaklanmak gereklidir. Hiperfokal uzaklık ise alan derinliği içerisinde yer alan, belirli odak uzaklığı ve diyafram ayarı sonucunda odak noktası üzerinde bütün sahnede belirlenen uzaklıktır.

 

Hiperfokal uzaklığa odaklanarak bütün görselin alan derinliği içerisinde yer alacağını göreceksiniz.

Teorik olarak doğru diyaframı seçerek ve hiperfokal uzaklığa doğru odak noktasını taşıyarak bütün görseli odağa almayı sağlayabiliriz. Hiperfokal uzaklığa odaklandığınız zaman uygun kabul edilebilir limit her zaman için yarı hiperfokal uzaklıktır.

Hiperfokal uzaklığı hesaplamak çok da önemli değildir; alan dışında olduğunuzda bu hesaplamayı yapmanıza yardımcı olacak olan birçok site veya uygulama mevcuttur.

Doğa Fotoğrafları için Diyafram Seçimi:

Herhangi bir odak düzlemi için alan derinliği ön planda 1/3’ü ve arka planda ise 2/3’ü olmalıdır. Kısacası kolay ancak potansiyel olarak kusurlu olan hiperfokal uygulaması, oldukça küçük bir diyafram seçmenizi (f/22 veya f/18) ve görselin en alt kısmından 1/3’üne odaklanmanızı sağlamaktadır. Kötü bir tahmin olmadığı gibi genellikle de istenilen alan derinliğini hesaplamaktadır; ancak ışık kırınımından dolayı ortaya çıkan düşük foto keskinliğinde bulunan sonsuz odak etkisini küçük bir diyafram seçerek kaybedebilirsiniz.

Örneğin, aşağıda yer alan doğa foto aynı iki sahnenin kıyaslamasını göstermektedir; soldaki f/82de çekilmiş ve sağdaki de f/16’da çekilmiştir.

 

Görselin en alt kısmında odak noktasında yer alan eğrelti otu, ön planın en önemli öğesidir. İki görsel de mükemmel derecede keskin görünmesine rağmen her iki görsel de %100 yakınlaştırma yapıldığında f/8 ve f/16 değerleri arasında keskinlik bakımından farklılık göstermektedir.

 

Doğa Fotoğrafları Diyafram

Eğrelti otu’nun keskinlği solda f/8 sağda ise f/16’dır. F/22 ve f/16 değeri arasında çekim yapılmasına rağmen daha geniş bir diyafram kullanarak (f/8) ve hiperfokal uzaklığa odaklanarak mükemmel bir keskinlik elde etmek mümkündü.

Diyafram küçüldükçe, özellikle görselin kenar kısımlarında ışık kırınımları önemli bir hale gelmekte ve ucuz lenslerde daha da belirgin olarak görülmektedir. Genellikle lens performansı bakımından etkin nokta f/8 veya f/11 değeri arasında bir yerdedir. Kısacası küçük ışık kırınımı kullanımı yapan diyafram halen alan derinliğini belirleyebiliyorsa önemlidir.

 

Daha fazla fotoğraf için tıklayın

Yorum yapın