Mükemmel Çocuk Yetiştirme

Hayatın çeşitliliğini takdir eden, buna saygı duyan ve bundan keyif alan bir çocuğu nasıl yetiştirirsiniz? Mükemmel çocuk yetiştirme tüm anne babaların amacıdır.

Neredeyse hayatının tamamını Kaliforniya Sacramento’da geçirmiş olan Gabriella, “Mahallemizde her türden insanlar var” diyor. “Biz Latiniz. Yanımızdaki evde Filipinli bir aile yaşıyor. Caddenin karşısında ise Hint bir aile. Ayrıca Çinli komşularımız da var. Mahalledeki tüm çocuklar arkadaşlar. Neredeyse her gece dışarı çıkıp beraber oynuyoruz.” diyor.

Gabriella, bugün bütün çocuklar gibi fütürist Marshall McLuhan’ın “küresel köy” dediği bir dünyada büyüyor. 21. yüzyılda ilerlerken, dünya gitgide daha küçük bir yere dönüşüyor. Teknoloji, iletişim ve ulaşımdaki gelişmeler, uzakları yakınlaştırdı ve dünyanın her yerinden insanlarla iletişimi kolaylaştırdı. ABD’de göçmen hanelerin sayısının son 5 yılda atması, çok kültürü ortamın gelişmesine yol açtı.

Toplumumuzdaki bu değişimler göz önüne alındığında çocuklarımızın, başkalarıyla iyi anlaşıp iletişim kurabilmeleri için yetiştirilmesi gerekmektedir. Çocuklarımız tamamen uluslararası bir iş gücünün üyeleri ve liderleri olacaklar, bu nedenle geçmişleri ne olursa olsun başkalarıyla barış içinde yaşamak, üretmek ve etkileşim kurmak için gerekli becerileri geliştirmeleri gerekiyor.

Mükemmel Çocuk Yetiştirme – Küresel Eğitimin Başladığı Yer

“Küresel eğitim” fikri buradan gelir ve çocukların kendileri ve başkaları hakkındaki tutumlarının oluştuğu çocukluk döneminde evde başlar. Küresel eğitim, çocuğunuzun dünya toplumunda kendi yerini bulmasına yardımcı olur ki gerçek bir “dünya vatandaşı” olabilsin. Dünya vatandaşı demek,

-İnsanlar ve kültürler arasındaki farklılıkları kabul etmek ve sevmek
-Ortak bağ kurmak
-Anlaşmazlıklara barışçıl çözümler aramak
-Pek çok farklı bakış açısına sahip olmak demektir

Ebeveyn olarak, çocuğunuza yol gösterirsiniz. Bir aileye, mahalleye, sınıfa, şehre, ülkeye ve dünyaya nasıl uyum sağlayacağının anlaşılmasına yönelik ilk adım, ailenin kendi geçmişine olan tutumunu bilmektir. Çocuğun ailesinde inanç, kültür ve gelenekler ne kadar sağlam bir zemin üzerindeyse, farklı kültürlerden gelen kişiler arasında o kadar fazla rahat ve kendine güvenli olur ve biz de saygının, kabulün ve barışçıl yaşamın hakim olduğu dünyayı inşa etmeye o kadar yakın oluruz.

Çocuğunuz ve siz ailenizin güvenli temelinden diğer insanları, yerleri ve fikirleri tanımak için uzaklaştığınızda çok önemli bir şeyin farkına varırsınız: farklılıklar korkulacak şeyler değildir, doğaldır, yenileyicidir ve eğlencelidir! Evdeki ve dünyadaki çeşitlilikler hayatı daha ilginç kılar.

Mükemmel Çocuk Yetiştirme – Çocuğunuzun Dünya Görüşünü Genişletme

Kitap okumak, müzik dinlemek, sanat keşifleri yapmak, seyahat etmek ve oyun oynamak da dahil olmak üzere küresel görüşleri anlamlı şekillerde sunabilirsiniz. Yeni kültürel deneyimler çocuğunuzun dünya bilgisini genişletip kabul, hoşgörü ve nezaket kavramlarını güçlendirir. Bunu çocuğunuzun sevdiği araç ve etkinliklerle yapmak, çeşitliliğin soyut kavramını, gerçekliğe dönüştürecektir. İşte evde farklılıkları anlatmanın yolları:

-Mükemmel Çocuk Yetiştirme – Küresel bir kitaplık oluşturun. Raflarınızı çeşitli dillerde yazılmış farklı kültürleri temsil eden kitaplarla doldurun. Dünya dillerinin alfabelerini gösteren kitaplar koleksiyonu yapabilir, ayrıca insanların nasıl farklı şekillerde saydığını anlatan sayı sayma kitapları da ekleyebilirsiniz. Hem Amerikan kültürü hem de dünya kültürü efsaneleri, kitaplığınıza zengin kahramanlar kazandırıp, dünyanın nasıl işlediğini bize açıklarlar.

-Mükemmel Çocuk Yetiştirme – Çeşitli türden oyuncaklar alın. Oyuncaklar toplumların değişik değerlerini, inanç sistemlerini ve yaşam biçimlerini yansıttığından, küresel vatandaşlığı öğretmek için iyi araçlardır. Koleksiyonunuz için, dünya oyuncaklarındaki ortak noktaları ve farklılıkları temsil eden örnekleri seçin. Bir oyuncağın kültürel eşsizliği çoğunlukla tasarımından veya dekorasyonundan gelir. Örneğin matematik oyuncakları, ABD’de plastik, renkli kutular, Japonya’dan karmaşık biçimde dekore edilmiş kağıt kutular veya Rusya’da iç içe geçen bebekler olabilir.

Bebekler, araba, kamyon, aksiyon figürleri ve uzay gemileri gibi oyuncaklar (değişik isimleri olabilir) her ülkede bulunabilir. Çocukların incelemesi için farklı ülkelerden kataloglar toplayın.

-Çok çeşitli müzikler dinleyin. Müzik evrensel bir dil ve insanların sevinç, hüzün, dilek ve hayallerinin yanında milli/kültürel gururlarını ifade ettikleri bir yoldur. Bir dünya vatandaşı olmak, insanların iletişim kurma şekillerine saygı duymayı gerektirir. Çeşitli kültürlerin müziklerini sakin zamanlarda çalın. Çocuğunuz dinlerken, müziğin onda uyandırdığı duygular hakkında düşünmesini isteyin. Çocuğunuzun repertuvarını çağdaş ve geleneksel müziklerden oluşturun.

Mükemmel Çocuk Yetiştirme – Zor Değil

-Toplumsal katılıma teşvik edin. Okul öncesi dönem çocukları bile sizin yardımlarınızla başkalarına küçük şekillerde yardımcı olabilirler. Bahçe bakımı, kullanılmayan kitap ve oyuncaklarla az giyilmiş kıyafetleri bağışlamak veya komşunuza elindeki poşetleri taşırken yardım etmek olsun, sizin için önemli olan şeyleri ve bu konuda ailenizin yapabileceklerini konuşun. Daha büyük çocuklar kendileri bir şey yapmak isterler, onlarla nasıl fark yaratabileceklerini konuşup, onları cesaretlendirin.

Bir Aile Mirası Seti oluşturun. Çocuğunuzun aile mirasını tanımasına yardımcı olun. Aile üyelerinin, aile dostlarının ve evcil hayvanların fotoğraflarını, sevilen yemeklerden tadımlıkları ve kültürel eserleri içeren bir set oluşturun. Kültürel mirasınız etnik köken, ırk, din veya dil ile sınırlı değildir. Aynı zamanda ailenizi benzersiz kılan toplantılar, isim verme törenleri, tatil buluşmaları ve doğum günleri gibi ayrıntıları da kapsar.

-Farklı dillerle denemeler yapın. Basit selamlaşmalar ve ifadelerle başlayarak yeni dilleri birlikte deneyin. Çocuklar için çok kültürlü / çok uluslu kitaplar bulabilirsiniz veya değişik dillerde ortak kelimeleri nasıl söyleyeceğinizi öğrenmek için İnternet Halk Kütüphanesini ziyaret edebilirsiniz.

21 Eylül’ü Dünya Barış Günü olarak belirlemek için tek başına BM karar teklifinde bulunan eski film yapımcısı, yeni aktivist Jeremy Gilley’in bir röportajında belirttiği gibi, “Gençlerin, özellikle çoğu insanın gördükleri, haberlerde veya kapılarının önlerinde duydukları seslerden korkup güçsüzleştiği bir dönemde, barış sürecine dahil olmak için gerçek bir fırsatları var. Bu çocuklar geleceği belirleyecek. Birleşmiş dünya vizyonunun arkasındaki itici güç genç insanlar olabilir.” Ve bunların hepsi evde başlar.

Yorum yapın