Vitaminler ve Özellikleri

            Vitaminler organik yapıdadırlar. Hücresel solunumda yapısal olarak parçalanamadıkları için enerji vermezler. Daha çok metabolizmada düzenleyici görevleri vardır. Enzimlerin ve hormonların yapısına katılarak onarın çalışmasını sağlarlar.

A vitamini: Görevi, gözlerin daha iyi görmesini sağlar. Vücutta bu vitaminin eksikliğinin görülmesi gece körlüğüne neden olur. A vitaminin bulunduğu besinler ise: yeşil sebzeler, havuç, karaciğer, yumurta sarısı, süt…

 

D vitamini: Görevi, bağırsaklarda kalsiyum emilimini sağlar, kemik ve dişlerin yapısına katılır. D vitamini eksikliği ise raşitizm hastalığına neden olur ve kemiklerde gelişim bozukluğu ortaya çıkar. Bulunduğu besinler: yeşil sebzeler, balık yağı, yumurta sarısı, süt…

 

E vitamini: Görevi, üreme organlarının büyümesinde ve gelişmesinde rol oynar. Vücutta eksikliği kısırlığa sebep olur. E vitamini besinlerden yeterince aldığımız için eksikliğini pek görmeyiz. Hücre zarının en önemli koruyucularındandır. E vitaminin bulunduğu besinler: yeşil sebzeler, bitkisel yağlar, yumurta sarısı, et, tahıllar…

 

K vitamini: Görevi, kanın pıhtılaşmasında ve yaraların iyileşmesinde etkilidir. Vücutta eksikliği olduğunda, kanın pıhtılaşması gecikir ve yaralanmalarda kanama oranı artar. Bu vitamin yağda erir. K vitaminin bulunduğu besinler: yeşil sebzeler, süt, karaciğer, yumurta…

 

C vitamini: Görevi, bağışıklık siteminin güçlenmesinde rol oynar. Vücutta eksikliği görüldüğünde skorbüt ve sık hastalanmaya neden olur. C vitaminin bulunduğu besinler: yeşil sebzeler, turunçgiller, biber, domates…

 

B1, B2, B5, B6, B7, B9, B12 vitaminleri: Görevleri, çeşitli metabolik olayları düzenlerler, Vücutta eksiklikleri görüldüğünde, çeşitli metabolik rahatsızlıklara neden olurlar B2 vitamini, göz sağlığı için önemlidir. Örneğin; B12 vitamini eksikliği unutkanlığın olmasına neden olurken B7 vitamin eksikliği ise kanda düzensizliklere, deride soyulmalara neden olur. B6 vitamin eksikliği ise ayaklarda uyuşmaya neden olur. Bu vitaminlerin bulunduğu besinler: yeşil sebzeler, turunçgiller, biber, tahıl, domates…